IslamBosna.ba- List New York Times je objavio sliku predsjednika Turske Redžepa Tajiba Erdoana i premijera Ahmeta Davutoglua kako izlaze iz džamije Hadži Bajram Veli u Ankari nakon džume namaza istakavši da „se iz tog kvarta regrutuju stotine turskih mladića za borbu u redovima IDIŠ-a.“

Erdoan je u svom jučerašnjem govoru žestoko napao tendenciozno i ciljano izvještavanje ovog lista. Zbog toga su ove novine u svom jutrošnjem izdanju objavile zvanično izvinjenje predsjedniku Republike Turske zbog, kako su naveli, nenamjerne greške, kada je objavljena slika predsjednika i premijera pri izlasku iz džamije u tekstu koji govori o tzv. Islamskoj državi, što je, navode u novinama, u Turskoj protumačeno kao medijska manipulacija.

Predsjednik Erdoan je odgovorio i na druge optužbe koje Tursku povezuju sa podrškom ovoj organizaciji, te u izjavi koju prenosi Anadolija, predsjednik Erdoan ističe da su špekulacije o tome da Turska pruža ustupke IDIŠ-u i od njih otkupljuje naftu obične gluposti. On je također istakao da je Turska protiv svih oblika terorizma, ali i da nikad neće prihvatiti terminologiju tzv. islamskog terorizma. Svi oni, kazao je Erdoan, koji nisu vjerovali u upozorenja Turske vezana za situaciju u Siriji, Iraku, Palestini, ali i sada u Ukrajini, uvjerili su se da su ta upozorenja bila utemeljena.

U tom kontekstu predsjednik Erdoan se osvrnuo i na pitanje zarobljenih turskih diplomata, kazavši da je to jako osjetljivo pitanje oko kojeg treba biti jako obazriv, ali i shvatit ga odgovorno, jer je Turska sada odgovorna za živote tih ljudi.

IslamBosna.ba