Zamjenik načelnika općine Srebrenica Ćamil Duraković jučer je za “Dnevni avaz” potvrdio da se pravoslavna crkva na Budaku, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari, gradi bez ikakvih općinskih dozvola i saglasnosti. Općina je na gradilište poslala nadležnog inspektora, koji je, kako navodi Duraković, “naprosto ismijan”.

– Ovdje se sve radi mimo zakona. Nažalost, ova crkva najmanje će služiti vjernicima, ona je, to svi znamo, dio nekog drugog projekta i ciljeva. Ako se zna da je struja na mjesto gradnje crkve došla dan nakon što je gradnja započela, a da povratnicima u mjestima koja okružuju taj isti prostor “Elektrodistribucija” odbija priključiti struju i po dvije godine, onda je jasno ko dirigira gradnjom crkve na Budaku. Nažalost, reakcije institucija koje u svojim rukama imaju zakon za sada nema – kazao nam je Duraković.

Kako saznajemo, do sada nije bilo reakcije ni Međureligijskog vijeća BiH, iako je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) obećao da će tražiti njihovu pomoć u ovom slučaju. Također, nema reakcije predstavnika političke i izvršne vlasti u BiH i Federaciji, posebno ne onih koji, pod krinkom zastupanja interesa Bošnjaka u RS, primaju plaće u državnim i entitetskim institucijama.

Inače, da radovi na crkvi napreduju iz sata u sat, vidljivo je i golim okom. Graditelji crkve, na čelu s Dušanom Ilićem, na čijem se privatnom placu gradi crkva, ušli su i u susjedno bošnjačko imanje, na kome su isjekli sve rastinje kako bi crkva bila što uočljivija.

Poziv Kačavendi i Kavazoviću

– Općina je uputila poziv episkopu zvorničko-tuzlanskom Vasiliji Kačavendi i muftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću kako bismo tokom ove sedmice razgovarali o nezakonitoj gradnji crkve u zoni Memorijalnog centra. Očekujemo potvrdu njihovog dolaska – kaže Duraković.

 

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *