Saudijske su vlasti uzele u obzir da je broj ljudi koji obavljaju hadž i umru u porastu, te će u skladu s postojećim potrebama južno od Medine podići cijeli jedan grad , koji će biti dovoljno veliki da ugosti 120 hiljada stanovnika, uz svu prateću infrastrukturu koju imaju i ostali gradovi: trgovačke distirkte, univerzitete, parkove i muzeje.

 Grad koji će uskoro biti podignut zvaće se “Medina Information Economy City”. Šef projekta, Sami Barum, kazao je da su uspjeh i postignuća turskih građevinskih kompanija nadeleko poznati, pa bi se u skladu s time trebale pridružiti ovom projektu.

Konfederacija poduzetnika i industrijalista Turske (TUSKON), uspostavila je trgovinsku saradnju sa Saudijskom Arabijom. Predstavnici Konfederacije koji su otputovali u Medinu, informisani su o novom naselju, koje će pokrivati prostor površine 4,8 miiliona kvadratnih metara.

 Radovi na izgradnji 260 od ukupno 900 vila, vrijednih 270 miliona dolara, u rezidencijalnom dijelu grada, već su počeli. Njihova izgradnja će se završiti u 2013. godini.

 

Šef ovog projekta je istakao da će se nakon izgradnje vila, pristupiti izgradnji nebodera i hotela u skladu sa činjenicom da je broj posjetilaca koji dolaze u posjet mjestima koja su sveta za islamski svijet u stalnom porastu.

 

Novi grad će biti udaljen 5 kilometara od Poslanikove džamije, drugog po redu svetog mjesta nakon Mesdžid-ul Harama koji okružuje Kabu i 8 kilometara od medinskog aerodroma.

 

 

(trt)

Leave a Reply

*

captcha *