IslamBosna.ba– Apelacioni sud u Nigeriji donio je u četvrtak presudu da učenice muslimanke mogu nositi hidžab u školaa, odbacujući zabranu vlade kao ‘diskriminatornu i onu koja krši ustavna prava’.
Apelacioni sud kojim je predsjedavao sudija Ali Džumel također je poništio odluku od 17. oktobra 2014. godine od strane višeg suda Lagosa kojom je potvrđena zabrana nošenja hidžaba.
“Hidžab je dio ibadeta. Odbijanje da se dozvoli muslimankama nošenje hidžaba je kršenje prava koja su garantovana ustavom. Presuda nižeg suda po ovom pitanju je ukinuta”, pročitao je presudu sudija Džumel.
Abdulganijji Adetola-Kazim, zastupnik učenica, pozdravio je odluku suda.
“Sudije su upravo potvrdile ono što smo ranije znali, da je hidžab pravo muslimanki koje ustav prepoznaje i da vlasti, bilo da se radi o vladi ili bilo kome drugom, nema pravo da ga krši”, kazao je on ubrzo nakon presude.

El-Hadži Ebu Bekr, generalni predsjednik Vrhovnog vijeća za islamska pitanja Nigerije je također pozdravio odluku.
“Muslimani ne prisiljavaju bilo koga da nosi hidžab, ali ko god želi da nosi hidžab mora mu to biti dozvoljeno”, prenijela je nigerijska internet stranica Today riječi Ebu Bekra.
Nigerija ima približno jednak broj musliimana i kršćana i više od 200 etničkih grupa koje žive zajedno.
Iako je uglavnom mirna, Nigerija se povremeno suočava sa nasiljem otkako je oružana grupa Boko Haram pokrenula kampanju na sjeveroistoku zemlje.
Vlada Lagosa tek treba da prokomentariše odluku na koju može biti uložena žalba Vrhovnom sudu.

IslamBosna.ba