Neobičan potez za jednog milijardera – vlasnik njemačkog lanca drogerija DM, Gec Werner prebacio je cijelokupan udio u vlasništvu ove kompanije jednoj dobrotvornoj fondaciji.

Kako je saopštio sam Werner, koji se pridržava američke izreke da “nije sramota postati bogat, ali je sramota umrijeti bogat”, njegovih sedmoro djece neće biti nasljednici imovine od preko jedne milijarde evra.

Lanac drogerija DM ima 2.200 filijala širom Evrope, sa 34.000 zaposlenih i godišnjim prometom od oko pet milijardi evra.

Svojoj djeci, Werner je, međutim, obezbijedio kvalitetno obrazovanje jer, kako je naveo, “djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da roditelji obezbjede doživotno blagostanje njima i njihovim potomcima”.

Werner je 1973. godine osnovao lanac drogerija i time potpuno promijenio sistem prodaje kozmetičkih i hemijskih proizvoda, pretvarajući drogerije u male samoposluge i time znatno snižavajući cijene.

Nedavno su američki milijarderi Voren Bafet i Bil Gejts, uputili poziv njemačkim “kolegama” da najmanje polovinu vlasništva poklone dobrotvornim organizacijama.

Međutim, odjeka nije bilo, a većina bogataša je navela da za tim nema potrebe, jer ionako već poklanjaju znatne sume za dobrotvorne svrhe.

Vlasnik DM drogerija već decenijama slovi za neobičnog poslodavca.

Niko bez 1.000 evra mjesečno

Zaposleni u filijalama imaju pravo da ako žele sami odrede asortiman, umesto o “personalnim troškovima” u firmi govori o “kreativnim troškovima”, a đake koji u DM-u izučavaju zanat šalje na pozorišne radionice da bi podstakao razvoj ličnosti.

Werner koji je i profesor preduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsrueu, upravo je kao koautor objavio knjigu “1.000 evra za svakoga” u kojoj se zalaže za to da svaki građanin dobija osnovni prihod od 1.000 evra jer to doprinosi oslobađanju čovjeka.

Sistem socijalne pomoći u Njemačkoj, koji je na snagu stupio prije pet godina stapanjem pomoći za dugoročno nezaposlene i pomoći za siromašne, Werner naziva “zatvorom sa spavanjem kod kuće”.

Taj sistem, smatra vlasnik DM drogerija, znači kršenje ljudskih prava i nepoštovanje više članova nemačkog ustava.

Gec Werner je uvjeren da će i ove njegove ideje jednog dana biti isto tako uspiješne kao i kompanija DM jer “ništa nije tako moćno kao neka ideja za koju je došao pravi trenutak”.

rts/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *