Oni nisu bili u službenom vozilu ni u uniformama, imali su službene legitimacije i nisu pružali otpor jer nisu ni hapšeni, već su sami došli na saslušanje u policijsku stanicu, prenose agencije.

Iz Eufora je saopćeno da se ne radi o turskim vojnicima već da je riječ o pripadnicima austrijskog kontingenta Eufora, kao i da će provesti detaljnu istragu o ovom incidentu.

I šta sad?

Ništa. Radi se o Austrijancima a ne o državljanima Turske, pa će i priča biti brzo zaboravljena. Vojnici će eventualno biti suspendovani, ili će im biti izrečena neka druga mjera, bit će nekoliko šamara saopštenjima, i to je to.

Zašto se onda “nezvanično” saznalo da je riječ o državljanima Turske, može se samo nagađati. Može biti iz historijskog uvjerenja da Srbe tuku samo Bošnjaci, Turci i NATO, a može biti i zato što bi to, jednostavno, bila senzacionalna priča, što i jeste postala u kratkom vremenu.

Priča se munjevitom brzinom proširila BiH cyber prostorom, a na mnogim portalima istih sekundi neandertalci su započeli orgijati po tastaturama.

Orgije su naravno prestale istog trenutka kada se objavilo da je riječ o državljanima Austrije. Austrijanci su, naime, uglađeni Evropljani kojima se takvo što uglavnom “omakne”, za razliku od Turaka kojima bi se u konkretnom slučaju mogle pripisati i težnje za osvajanjem Banjaluke ili rušenjem pravoslavlja.

Stoga i na priču valja staviti tačku:

“Navodi o umiješanosti turskih vojnika u takav incident nisu tačni. Turski vojnici, sa svojom disciplinom, odgovornošću prema povjerenim zadacima uvijek su bili primjerni i siguran sam da će ostati takvi. Pripadnici turskog bataljona pri EUFOR-u, savjesno obavljaju svoje dužnosti u BiH, služeći svim narodima i manjinama u ovoj zemlji, pomažući svima bez bilo kakvog razdvajanja, što će biti slučaj i u budućnosti”, poručio je Komandant turskog bataljona pri snagama EUFOR-a u Bosni i Hercegovini brigadni general Fatih Ilhan.

Vakat.ba

Leave a Reply

*

captcha *