[24 sata info] 

Prema ovoj odluci Ustavnog suda, članovima Ravnogorskog četničkog pokreta uskraćena je zdravstvena zaštita, pravo na borački dodatak, ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko liječenje o trošku države, te pravo na ortopedska i druga pomagala.

 

Međutim, oni i dalje imaju pravo na penziju i profesionalnu rehabilitaciju, piše beogradski dnevnik “Danas”.

 

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), čiji predsjednik Miodrag Zečević ističe da je ovo samo prva faza i da je SUBNOR već tražio ocjenu ustavnosti i Zakona o rehabilitaciji.

 

Ako bi Ustavni sud osporio ovaj zakon, pravna posljedica bilo bi poništavanje mnoštva presuda koje su u međuvremenu donesene.

 

Od 2.012 presuda o rehabilitaciji bar pola se odnosi upravo na nekadašnje neprijatelje partizana, pišu “Večernje novosti”.

 

List navodi da se u posljednjih osam godina, otkad je usvojen zakon kojim se izjednačavaju četnici i partizani, Ministarstvu rada i socijalne politike Srbije obratilo 3.000 ravnogoraca tražeći da im se prizna borački status.

 

Njih 700 je odmah odbijeno, dok su ostali bili “na čekanju” do danas.

 

(Srna)

Leave a Reply

*

captcha *