IslamBosna.ba- Njemački sud nije dozvolio turskom predsjedniku Redžep Tajjip Erdoanu da se obrati na zakazanom skupu protiv vojnog udara u Kelnu u nedjelju, ali je Njemačka prethodno dozvolila vođi međunarodno priznate terorističke organizacije PKK, Muratu Karylianu da govori 2011. godine na 19. Kurdskom kulturnom festivalu u Kelnu.

Njemačka zabrana obraćanja putem video linka demokratski izabranom predsjedniku države a isto vrijeme dozvola vođi terorista da se obrati svojim sljedbenicima naišla je na velike kritike na društvenim medijima.
Karayilan, rođen 1954., je trenutni vođa PKK koja je proglašena terorističkom organizacijom od strane SAD-a, Velike Britanije, Australije, Njemačke, EU i NATO-a.
Karayilan je 1999. godine postao vođa PKK ankon što je osnivač organizacije i njen vođa Abdullah Odžalan zarobljen.

Karayilan je pozvao Kurde da se ne odazivaju vojnom pozivu i služe tursku vojsku, da prestanu plaćati porez i prestanu koristiti turski jezik.
Odluka Saveznog ustavnog suda je došla nakon što je policija Kelna spriječila organizatore skupa da pozovu predsjednika Turske da se obrati svojim pristalicama.
Policija je objavila da su mjere preduzete iz ‘sigurnosnih razloga’. Lokalni sud se saglasio sa odlukom.
Glasnogovornik Predsjedništva Republike Turske Ibrahim Kalin je sprječavanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se putem video linka obrati okupljenima na mitingu podrške Turskoj u njemačkom Kelnu ocijenio je protivnim demokraciji, slobodi izražavanja i slobodi okupljanja.
U pisanoj izjavi, glasnogovornik Predsjedništva Republike Turske, Ibrahim Kalin je kazao da je Turska očekivala da čuje pravi razlog zabrane.
“Nije prihvatljivo za vlasti koje su šutjele o aktivnostima terorističke organizacije u prošlosti da pokušavaju da spriječe skup o demokratiji na osnovu toga da može doći do nasilja”.
“Sigurnosne mjere se ne trebaju preduzimati protiv onih koji organizuju demokratski skup već protiv pristalica terorista i anti-demokratskih provokatora”, kazao je on.

“Pitamo se koji je pravi razlog zbog koga je onemogućeno video obraćanje poštovanog Redžepa Tajjipa Erdoana, predsjednika naroda koji je ispisao svoju junačku priču i uspio da uguši pokušaj puča terorističke organizacije FETO i nadamo se da će se na ovu temu njemački zvaničnici izjasniti sa dovoljno ubjedljivim izjavama.”

Kalin je dodao da skup koji brani slobodu i vladavinu zakona protiv pokušaja vojnog udara treba pozdaviti i ohrabriti, ali umjesto toga preduzeti su napori da se on zabrani što je u suprotnosti sa demokratijom, slobodom izražavanja i okupljanja.
Dodao je da svi turski građani i Evropljani bi trebali zauzeti jasan stav protiv pokušaja vojnog udara i da stanu uz narod koji je osujetio pokušaj.

IslamBosna.ba