IslamBosna.ba- Lokalni njemački list “Märkische Allgemeine” prenio je u srijedu da je četrdesetosmogodišnja Palestinka otpuštena sa šestosedmične prakse gdje je radila na projektu pomoći drugim izbjeglicama u njemačkom gradu Luckenwalde nakon prvog dana posla jer je odbila da skine hidžab.
Od žene je zatraženo da skine hidžab jer time ‘izražava vjerski svjetonazor’ i stoga krši princip neutralnosti prema Elisabeth Herzon-von der Heide, gradonačelnici Luckenwaldea koja je otpustila ženu.
Palestinka je odbila da skine hidžab u prisustvu muškaraca i kazala je da je to protiv njenih uvjerenja.
Gradonačelnica, iz Socijaldemokratske stranke, je dodala da nema raspeća na zidovima zgrade te samim tim ne mogu dozvoliti ni prisustvo hidžaba.
Sven Patke, predstavnik konzervativne stranke CDU njemačke kancelarke Angele Merkel, kritikovao je zabranu i kazao je da ne postoji pravna osnova za ovakvu odluku.
On je kazao: “Ustavni sud Njemačke donio je odluku da lična uvjerenja i njihova povezanost s odjećom ne bi trebala biti predmetom spora”. Patke dodaje da se ne može izjednačavati hidžab sa rapećem na zidovima.
Članovi desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je poznata po svojim antiislamskim stavovima, pohvalila je odluku otpuštanja.
Prethodne je ministar unutrašnjih poslova Njemačke, Thomas de Maiziere, također kazao da je za zabranu hidžaba za žene koje rade u javnom sektoru, uključujući škole i državne službe.

IslamBosna.ba