IslamBosna.ba- Njemačka policija je preporučila da se muslimanske i kršćanske izbjeglice razdvoje uslijed porasta tenzija i nasilja u centrima za azilante. Zamjenik šefa sindikata njemačke policije, Jord Radek, je izjavio navedeno nakon napada na kršćanske izbjeglice u skloništima za izbjeglice.
“Mislim da njihovo stambeno razdvajanje prema vjeri bi imalo smisla”, kazao je on njemačkom listu Die Weit.
Četrnaest osoba je oslijeđeno u nedjelju u centru za azilante u Kassel-Caldenu, sjeverna Njemačka, nakon što je došlo do sukoba u kantini između dvije grupe izbjeglica. Drugi incident se dogodio kasnije tokom dana kada se grupa od 70 izbjeglica sukobila s 300 drugih.

A u istočnom gradu Leipigu prošle sedmice je došlo do tuče između oko 200 sirijskih i afganistanskih izbjeglica u privremenom skloništu, koji su koristili nogare od stola i rešetke kao oružje.
“Naši dužnosnici dobijaju sve veći broj poziva zbog sukoba u izbjegličkim skloništima”, kazao je Radek.
“Kada se smjesti 4.000 osoba u objekat u koji ima zapravo mjesta za 750 osoba, onda takvo zatvaranje dovodi do agresije gdje čak i male stvari poput hodnika prema toaletu mogu dovesti do nasilja”.
Njemački zastupnici su pozvali vlasti da bolje zaštite kršćane, Jezide i druge vjerske manjine koje traže azil. Očekuje se da će Njemačka primiti 800.000 azilanata do kraja 2015. godine, iako taj broj može premašiti i milion.

IslamBosna.ba