IslamBosna.ba- Ukupno 208 islamofobičnih napada dogodilo se u prvom kvartalu 2017. godine u Njemačkoj, prema podacima njemačke vlade.
Njemački Neue Osnabürcker Zeitung je prenio u nedjelju da je njemačka vlada, kao odgovor na parlamentarno pitanje Ljevice, izjavila da su dvije osobe povrijeđene uslijed islamofobičnih napada i da su počinioci uglavnom ultra desničari.
Njemački zvaničnici su također kazali da su ove godine počeli bilježiti ‘antimuslimanske’ zločine i da ne mogu zaključiti da li je došlo do porasta zločina uslijed nedostataka podataka iz prethodnih godina.
Napadi nad muslimanima uključuju slanje pisama prijetnje, napadanje pojedinaca na ulicama zbog njihovog muslimanskog izgleda, uništavanje imovine muslimana i crtanje nacističkih simbola na zgradama.
Podaci otkrivaju da je 15 džamija napadnuto u prva tri mjeseca 2017. godine, dok je taj broj iznosi 27 u istom periodu 2016. godine.

Ulla Jelpke, parlamentarna zastupnica iz stranke Ljevica, je kazala: “Pretpostavljam da je bilježenje zločina samo vrh ledenog brijega, jer mnoge žrtve ne prijavljuju napade policiji iz straha od odmazde”.
U Njemačkoj je u proteklih nekoliko godina evidentan porast islamofobije i antiizbjegličkih osjećaja što je izazvala propaganda krajnje desnice i populističkih stranki koje iskorištavaju strah od stranaca i izbjeglica.

IslamBosna.ba