IslamBosna.ba- Njemačke vlasti su objavile izvještaj u kojem su analizirani profili 378 ljudi, od njih preko 400 iz Njemačke koji su otišli da se bore u Siriju, pretežno na strani beskrupulozne organizacije poznate kao IDIŠ, samoproglašene “Islamske Države”.

Rezultati analize su pokazali ono što je bilo i za pretpostavljati: populacija koja je najpodložnija ideološkim manipulacijama je najzastupljenija među njima, mladići koji su tek izašli iz tinejdžerskog doba. Svaki treći je bio u starosti između 21 i 25 godina, a najmlađi ima 15 godina.

Tek svaki četvrti je završio neku školu, a samo 2% je završilo i fakultet. Samo 12 % ih je imalo neki posao i to uglavnom slabo plaćen.

Od njih 378, 117 je već imalo neko krivično djelo iza sebe. Populacija koja mnogo sliči populaciji holandskog bataljona UNPROFOR-a koji je s četnicima proslavljao masakr nad gradom koji su trebali štititi. S ovakvim “ratnicima” nije ni čudo svakodnevno slušati o zvjerstvima koje ta sektaška organizacija provodi. Mustafa K. iz Dinslakena je na internetu postavio sliku na kojoj pozira pored jedne odsjećene glave, a Denis Cuspert, najpoznatiji njemački idišovac i bivši berlinski reper Deso Dogg, na jednom videu masakrira leš.

Jedna trećina od svih koji su otišli, već se vratila nazad.

Trenutno se na sudu u Frankfurtu vodi proces protiv jednog od njih, kosovskog Albanca rođenog u Njemačkoj, po imenu Kreshnik B, zbog članstva u terorističkoj organizaciji. Prije nekoliko mjeseci je on u telefonskom razgovoru sa svojom sestrom rekao: “Ne želim nazad u Njemačku”.

Tri mjeseca kasnije se predomislio.

IslamBosna.ba