Pored trafoa pokraj šina, jedan željeznički radnik pronašao je čak sedam bombi – plastične flaše od 1,5 litara bile su napunjene benzinom i imale su upaljače ručne izrade. Dovoljna je bila jedna varnica da ih zapali.

Bombe su bile postavljene na oko 200 metara od najveće željezničke stanice u Berlinu, na kojoj svakodnevno cirkuliše oko 300.000 ljudi.

“Radnik na željeznici je verovatno spriječio veće zlo..”, izjavio je portparol policije Gido Buš (44). “Da su flaše eksplodirale, glavna željeznička stanica, kao saobraćajno čvorište, bila bi onesposobljena na nekoliko dana”, dodaje jedan od istražitelja. Osim toga, vjerovatno bi došlo do prekida mobilne telefonske mreže, pošto su se u skretničarskoj kućici nalazili kablovi za mobilnu telekomunikaciju.

 

U toku je istraga zbog pokušaja podmetanja požara i policija analizira snimke zabielježene sigurnosnim kamerama na ulazu u tunel.

U Brandenburgu, na liniji željeznice Berlin-Hamburg, nedaleko od stanice Finkenkrug, podmetnute su još dvije bombe. Oko 3.45 je jedna eksplodirala, a druga nije aktivirana, verovatno zbog vlažnosti. Na desetine vozova je preusmjereno, ali, na sreću, niko nije povređen.

Odgovornost za napade preuzela je ekstremistička ljevičarska grupa “Hekla”, koja tvrdi da je to učinila u znak protesta zbog angažmana Bundesvera u Avganistanu i da je željela da potpuno parališu “ratnu preijstolnicu”.

(sutraba)

Leave a Reply

*

captcha *