Pukovnik njemačke vojske Georg Klein (51), koji je prošle godine naredio udar iz vazduha u Afganistanu u kojem je poginulo više od stotinu civila a bez funkcije je ostao ministar odbrane, komandant vojske i višerangirani državni sekretar, iduće godine biće unaprijeđen u generala.

Njemački mediji navode da je pukovniku Kleinu ponuđen posao rukovodioca u novoj saveznoj kadrovskoj kancelariji,a  za tu poziciju spada i automatsko unapređenje u generala.

Nova funkcija nastala je spajanjem kancelarija za vojne i civilne kadrove. On trenutno radi u civilnom dijelu, ali se očekuje da će novi posao preuzeti na proljeće iduće godine.

U septembru 2009. godine, Klein je naredio izvršenje udara NATO-a iz vazduha na dvije cisterne u Kunduzu kada je poginulo više od stotinu Afganistanaca a procjenjuje se da  su većina bili civili.

Istragu protiv Kleina vodilo je njemačko državno tužilaštvo i ona je prekinuta,  a i Bundesver je, nakon nekoliko mjeseci, odustao od bilo kakvih disciplinskih postupaka.

Zbog napada u Kunduzu bez posla je ostao tadašnji ministar odbrane Franz-Josef Jung, nakon što je u javnosti objavljeno da je pogrešno informisao parlament o obimu ubistava nedužnih civila.

Njegov nasljednik na funkciji Karl-Theodor zu Guttenberg potom je otpustio načelnika Generalštaba Bundesvera Wolfganga Schneiderhana i državnog sekretara za odbranu Petera Wicherta zbog navodnih skrivanja informacija od njega.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *