„Vlada je odlučila da ne dozvoli nošenje vjerskih simbola kao dio policijske uniforme”, izjavila je Hadia Tadžik, ministrica kulture u norveškoj vladi.

Vladina komisija je predložila da se odobri policajkama kao i sutkinjama nošenje hidžaba dok su na dužnosti.

„Komisija je imala široke ovlasti”, izjavila je Tadžik, prva muslimanka ministar u historiji Norveške.

„Oni su pokrenuli pitanje vjerskih simbola i uniformi”.

Predsjednik komisije Sturla Stalsett je ranije izjavio kako svi članovi komisije, njih 15,vjeruju da vlada treba dozvoliti nošenje hidžaba policajkama.

Ali ministarka navodi da je sličan prijedlog o dozvoli nošenja hidžaba policajkama odbijen od strane vlade u 2009.godini.

Ona je navela kako nije zamišljala promjenu u ‘dogledno vrijeme’.

Laburistička stranka, glavna snaga u vladajućoj crveno-zelenoj koaliciji, također je odbacila promjenu sadašnje politike na svom stranačkom skupu u 2011.

Većina političkih stranaka je izjavila da se protivi promjeni pravila o policijskoj uniformi. Norveška policijska federacija je u 2009. izjavila da se protivi svakom obliku vjerskog pokrivala za glavu, rekavši da se na policiju mora gledati kao na neutralnu stranu.

Pitanje dozvole nošenja hidžaba policajkama prvi put je pokrenuto 2008. godine nakon što je jedna muslimanka zatražila da nosi hidžab tokom policijske obuke i kasnije kao obučena policajka.

U 2009. norveška vlada je najavila planove koji bi omogućili policajkama muslimankama da nose hidžab.

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Švedsku i Britaniju, već je dozvolilo policajkama da nose hidžab tokom dužnosti.

Prošle godine norveško ministarstvo odbrane vojnicima je dopustilo nošenje nekih vjerskih obilježja uz uniformu.Siki mogu nositi turbane, vojnici iz židovske zajednice jarmulke, a muslimanke hidžabe.

Muslimanska zajednica u Norveškoj broji 150.000 od 4, 5 milona ukupnog broja stanovnika. Većina muslimana je iz Pakistana, Somalije, Iraka i Maroka, a širom Norveške postoji oko 90 muslimanskih organizacija i islamskih centara.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *