Nominacija grupe ‘Taake’ za Spellemann nagradu u kategoriji najboljeg ‘metal albuma’ je izazvala jake reakcije slušaoca koji smatraju da su pojedini stihovi grupe zahtjevaju osudu, prenosi list Aftenposten. Spellemann nagrada se upoređuje s američkom Grammy nagradom i britanskom Brit award na polju muzičke industrije Skandinavije.

U pjesmi pod nazivom ‘Orkan” na njihovom posljednjem albumu, Noregs Vaapen, grupa pjeva: “Do vraga s Muhamedom i muhamedancima”, i njihovim ‘neoprostivim običajima’, dok  se pjesma završava stihom “Norveška će se uskoro probuditi”.

Marte Thorsby, predsjednik odbora za dodjelu nagrade, negirao je da odbor nije prethodno dobro preslušao cijeli album prije nego što su objavili nominaciju, on kaže: “U Norveškoj imamo potpunu slobodu izražavanja i Spellemann žiri ni na koji način neće cenzurirati sadržaj”.

U pisanom odgovoru novinama, frontmen grupe Taake  Ørjan Stedjeberg kazao kako je njegova jedina namjera da s spornim stihovima kritikuje vjeru.

“Naš pogled je, u ime slobode izražavanja, da je sramotno pridržavati se kršćanstva ili islama. Usput, kršćanstvo se spominje u istom stihu, ali na to nije obraćena pažnja”, napisao je on. “Taake nikada nije bio politički bend, i ne potiče ni nasilje ili rasizam”.

“Mislim da iz ‘Taake-a’ nisu naročito ponosni na te pjesme nakon Utoye”, izjavio je Didrik Søderlind iz Asocijacije humanista Norveške, pozivajući se na ubistvo 69 mladih ljudi na ljetnom kampu koje je počinio kršanski terorista Anders Behring Breivik.

On je izjavio kako je vjerovatno da su pjesme napisane prije prošlogodišnjih terorističkih napada u Norveškoj, “te su sada nakon 22. jula nenormalne”.

Kršćanski terorista Anders Behring Breivik pozivao je na “oslobađanje” i “buđenje” Norveške, te rješavanje “problema” muslimana i zaustavljanje “muslimanske kolonizacije Norveške”.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *