IslamBosna.ba– Norveški profesor Mads Frederick Gilbert je ostao potpuno zaprepašten kada je provjeravao tijela ubijenih i tijela ranjenika koja neprestano pristižu u eš-Šifa bolnicu u Gazzi već sedmi dan.

Gilbert (67) mrmlja dok hoda odjeljenjem intezivne njege: „Ovo je nečuveno, strašno i nevjerovatno…. ovo što se dešava nije ništa manje od ubistva s predumišljajem i genocida“.

Dr. Gilbert kaže da izraelska okupacija namjerno koristi međunarodno zabranjeno destruktivno oružje u napadu na Gazzu.

„Izraelske bombe uzrokuju povrede koje se ne mogu odmah vidjeti preko rendgena“, kaže Gilbert.

„Nakon određenog vremena, rana počinje da krvari. Materijal koji koriste u bombama je neuobičajen, što objašnjava činjenicu da ne možemo izliječiti povrijeđena mjesta, a u nekim slučajevima smo prisiljeni na amputaciju“.

Gilbert je stigao u Gazzu u četvrtak preko graničnog prelaza Rafah nakon što su mu ovaj put Izraelci zabranili ulazak u Gazzu preko Bejt Hanun/Erez prelaza. Norveški ljekar je boravio u Gazzi nekoliko puta, a posljednji put 2012. tokom izraelske ofanzive. Međunarodno priznati aktivista je specijalista anesteziologije i na čelu je Odjela hitne medicine Univerzitetske bolnice Sjeverne Norveške i vanredni je profesor na Univerzitetu Tromso. Svoj volonterski rad je počeo u kibucu (društvenim komunama u Izraelu), a od 1970. se aktivno uključio u rad na palestinskim teritorijama i Libanu. Njegovi napori su doveli da se 2001. norveški grad Tromso pobratimi sa Gazzom. Tromso je grad koji je poslao više zdravstvenih radnika na palestinske teritorije od bilo kojeg drugog na svijetu.

„Osjećam kao da sam se preselio iz šarenog svijeta, gdje ljudi uživaju slobodu i mir, u svijet Gaze gdje život, mir i sigurnost jednostavno ne postoje“, kaže on dok pregleda pacijente koji pristižu u bolnicu.

On dodaje da je ovaj put njegova posjeta Gazzi drugačija.

„Cijeli Pojas Gazze je postao vojna meta izraelskih borbenih aviona, ne postoji stigurno mjesto. Zračne napade možete čuti svukuda i vidjeti strah i uznemirenost na licima svakog čovjeka i djeteta“.

Više od 200 Palestinaca, uključujući 35 djece i 24 žene, je ubijeno u izraelskim napadima od prošlog ponedjeljka, 7. jula.

Gilbert izražava svoju bol zbog obima krvoprolića uzrokovanog izraelskim zračnim napadima. „Bole me scene mrtvih i ranjenih na svakom ćošku bolnice“.

Norveški profesor ponavlja da Izrael namjerno cilja civile, posebno žene i djecu, dodajući da većinu žrtava predstavljaju žene, djeca i starci.

Gibert je bio predmet izraelske kampanje, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Izraela, Yigal Palmor, optužila ga je za širenje laži.

Gilbert odgovara: „Na žalost, izraelska medijska mašina u Evropi predstavlja žrtve kao pripadnike Hammasa. Ali mi ćemo na kraju otkriti da su to laži i glasine. Koji je to zločin žena i djece koji su ubijeni i bombardovani? Ukoliko Izrael negira moje tvrdnje, onda treba pustiti da u Gazzu uđu međunarodni timovi i sami se uvjere i izdaju pouzdana medicinska izvješća“, kaže on.

Gilbert radi marljivo sa drugim medicinskim timovima eš-Šifa bolnice nastojeći da spasu žrtve koje pristižu.

„Izrael kolektivno kažnjava civilno stanovništvo“, naglašava on.„Žrtve koje smo vidjeli su strašne i nenormalne. Većina je pogođena u glavu ili grudi, nema prostora za kozmetičke operacije jer taj tip povreda zahtijeva amputaciju“, pojašnjava on.

Gilbert potvrđuje da je izraelska okupacija prekršila sve međunarodne zakone i ugovore, posebno Ženevsku konvenciju svojom politikom rata i opsade kao i  upotrebnom međunarodno zabranjenog oružja.

IslamBosna.ba