Najnovija stiže u režiji medija i političara iz manjeg bh entiteta, a ogleda se u tome da je “pozadina prijedloga o odgađanju popisa stanovništva u BiH pokušaj da se ostvare određeni politički ciljevi koji se ogledaju u, prije svega, davanju manevarskog prostora za projekat Emira Suljagića, kao i da bi se dobilo dodatno vrijeme za kampanju u kojoj treba ubijediti sve Bošnjake da se izjasne kao Bošnjaci”.

Tako barem tvrdi za Press RS poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić.

– Nisam pristalica teorija zavjera niti sam sklon paranoji, ali počinjem dovoditi u vezu rad Suljagića i priču o popisu. Umjesto da se objeručke prihvati termin popisa, jer se sa tim dugo kuburilo, sada se spominju nekakvi razlozi koji nemaju nikakve veze sa stvarnim stanjem. Ako postoje tehničke prepreke, to se lako može riješiti. Vjerujem da su prisutne sasvim druge namjere i da to nisu čista posla. Čini mi se da na sceni imamo ružnu koordiniranu akciju, koja ima za cilj otvaranje manevarskog prostora za Suljagićev projekat – kaže Kalabić.

– Pitam se zašto ćuti, recimo, američki ambasador. On i mnogi drugi su nam mjesecima ponavljali, kao papagaji, da moramo sprovesti popis. Kljucano nam je u glavu da je to prioritet, i kada smo to uspjeli uganjati, Patrik Mun ćuti, iako se u druge stvari miješa, kao “vegeta” – kaže Kalabić.

Podsjetimo, direktor Statističke kancelarije Evropske unije (Eurostat) Piter Everers potvrdio je da je Upravni odbor Međunarodne organizacije za monitoring (IMO) predložio odgađanje popisa stanovništva u BiH.

(vakatba)

Leave a Reply

*

captcha *