U tužbi koja je podnesena Federalnom sudu na Manhattanu, dvije žene rekle su da su Mornarička akademija u Annapolisu u Marylandu i Vojna akademija u West Pointu u državi New York tolerirale seksualne napade i obeshrabrivale žrtve da ih prijave.

“Obje institucije su sistematski i konstantno ignorirale slučajeve seksualnog zlostavljanja”, navode u  tužbi Leah Marquet (20) i Anne Kendzior (22).

Tuže bivšeg ministra

U tužbi se navodi da obje institucije i ranije nisu procesuirale i kažnjavale one studente za koje se utvrdilo da su seksualno napadali i silovali kolegice.

Marquet, bivši pitomac West Pointa, navodi da su je stariji studenti natjerali da se napije, a potom ju je jedan silovao.

Nakon što je ona prijavila seksualni napad, drugi studenti počeli su je  maltretirati, a škola ju je kaznila.

Napustila je akademiju nakon što je postala suicidna.

Kendzior, koja je 2008. upisala Mornaričku akademiju, tvrdi u tužbi da su je kolege studenti silovali dva puta, oba puta kada je bila pijana.

Ona je optužila akademiju da ju je prisila da se ispiše, nakon što je prijavila silovanje savjetniku u akademiji.

Marquet i Kendzior tuže bivšeg ministra odbrane Roberta Gatesa i još četiri vojna zvaničnika, jer navodno nisu proveli mjere u borbi protiv seksualnih napada u ovim školama.

U tužbi se traži neodređena suma novca kao odšteta.

Reforma u vojsci

Glasnogovornik Mornaričke akademije William Marks nije želio komentirati tužbu, ali je rekao da akademija ozbiljno shvata izvještaje o seksualnim napadima.

Prošlog mjeseca, osam žena podnijelo je tužbu u Saveznom sudu u Washingtonu u kojoj navode da su silovane i seksualno zlostavljanje dok su bile u vojsci.

One tvrde da su bile žrtve odmazde kada su slučaj prijavile.

Najnovija tužba dolazi manje od sedam dana nakon što je ministar odbrane Leon Panetta najavio nove mjere radi suzbijanja hiljada seksualnih napada godišnje u vojsci.

Izvor: Agencije

(balkansaljazeeracom)

Leave a Reply

*

captcha *