IslamBosna.ba – Nakon što je na referendumu u Turskoj 16. aprila narod većinom potvrdio ustavne promjene, koje je prije njih potvrdila Velika turska narodna skupština, evropske zemlje su preduzele niz diplomatskih poteza usmjerenih protiv interesa Turske.

Prvi od tih poteza jeste potez Evropskog parlamenta, koji je uveo nadzor Turske, a taj potez danas je podržala generalni sekretar Njemačke, Angela Merkel. Ona je istakla da su odnosi Turske i Evropske unije poljuljani i da su “događaji koji su se odigrali prethodnih nedjelja ozbiljno naškodili njemačko-turskim, kao i evropsko-turskim odnosima.”

Ona je kao primjer istakla i hapšenje njemačkog novinara, turskog porijekla, koga su turske vlasti uhapsile zbog podrške i špijunskih aktivnosti u korist terorističke organizacije PKK.

Nedavno je i češki parlament usvojio rezoluciju, kojim je stradanje Jermena u toku Prvog svjetskog rata 1915. godine okarakterisao kao genocid. U tom smislu, tursko Ministarstvo vanjskih poslova predalo je protesnu notu češkom ambasadoru u Ankari, osudivši ovaj postupak češkog Parlamenta, ali i češkog predsjednika Zamana, koji je, u pismu jermenskom predsjedniku, ovaj događaj nazvao genocidom.

IslamBosna.ba