IslamBosna.ba- Nekoliko trenutaka prije nego što je prošlog oktobra saudijski novinar Džemal Hašugdži ubijen i raskomadan, dvojica muškaraca osumnjičenih za njegovo ubistvo su razgovarala o zadatku kojeg su trebali uraditi, navodi se u izvještaju UN-a.

Mahir Mutrib, saudijski obavještajac koji je radio kao viši savjetnik prijestolonasljednika, je pitao da li će moći da smjeste torbu u prtljažnik, navodi se u izvještaju specijalnog izvjestitelja UN-a o izvansudskim pogubljenjima.

“Ne. Preteško je”, odgovorio je Salah et-Tubejdži, doktor forenzike u Ministarstvu vanjskih poslova, koji je trebao raskomadati tijelo. On se nadao da će njegov posao biti ‘lagan’.

Et-Tubejdži je nastavio: “Bit će isječeno po zglobovima. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put siječem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i isječemo na komade, onda će biti gotovo. Svaki ćemo umotati”.

Mutribu i desetorici drugih se sada sudi na zatvorenim saslušanjima u Saudijskoj Arabiji zbog njihove uloge u ubistvu.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, Adel el-Džubejr je odbacio izvješće kao ‘ništa novo’, dodajući da sadrži ‘neutemeljene optužbe’.

Izvješće, u kojem se poziva na preispitivanje odgovornosti prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana i drugih saudijskih zvaničnika, oslanjao se na snimke i forenzičke analize koje su obavili turski istražitelji i informacije sa suđenja u Saudijskoj Arabiji.

Ukazujući na nedostatak iznenađenja za njegovu smrt među prisutnima na snimcima ili bilo kakvog očitog pokušaja njegovog oživljavanja, u izvješću se navodi da dokazi o ubistvu s predumišljajem pobijaju saudijske tvrdnje o slučajnoj smrti.

Hašugdži, kritičar princa i kolumnista Washington Posta, posljednji put je viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je ušao kako bi došao do dokumenata potrebnih za vjenčanje.

Hašugdžijeva posjeta konzulatu nekoliko dana ranije izazvala je pripreme za ‘specijalnu i tajnu misiju’, uključujući putne rezervacije i razgovore u kojima je učestvovao Mutrib, sigurnosni ataše u konzulatu i generalni konzul, navedeno je u izvješću.

U jednom telefonskom razgovoru, Mutribu je rečeno da će se Hašugdži vratiti naredne sedmice: “Da, svi smo šokirani. Upravo smo razgovarali. Pitao sam ‘kako ste’? Ne postoji ništa zvanično, ali poznato je da je on jedan od onih koji se traže”.

U izvješću UN-a se zaključuje da je ubistvo bilo smišljeno i planirano.

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) i pojedine zapadne zemlje vjeruju kako je prijestolonasljednik Muhammed bin Selman, de facto vladar Saudijske Arabije, naredio operaciju ubistva.

Na kraju razgovora sa et-Tubejdžijem, Mutrib pita da li je stiglo ‘žrtveno janje’. Ni u jednom trenutku nije spomenuto Hašugdžijevo ime, ali dvije minute kasnije on ulazi u zgradu.

Uveden je u ured generalnog konzula na drugom spratu gdje se susreo s Mutribom, kojeg je upoznao dok su zajedno radili u saudijskoj ambasadi u Londonu.

U jednom trenutku, Mutrib kaže Hašugdžiju da pošalje svom sinu sms poruku. “Šta da kažem? Vidimo se uskoro? Ne mogu reći otmica”.

“Prekini”, bio je odgovor. “Skini jaknu”.

“Kako se ovo može dogoditi u ambasadi?”, kazao je Hašugdži. “Neću ništa napisati”.

“Tipkajte, gospodine Džemal. Požurite. Pomozite nam kako bismo vam pomogli jer na kraju vratićemo vas u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete znate šta će se dogoditi na kraju, neka se ovo dobro završi”, kazao je Mutrib.

U 13:33, Hašugdži je primijetio peškir. “Hoćete li me to drogirati?”, pitao je on.

“Dat ćemo ti anesteziju”, glasio je odgovor.

Zatim se oko 7 minuta čuju zvukovi borbe, stručnjaci obavještajne službe navode da se ovdje vjerovatno radi o zvukovima gušenja vrećom.

“Da li je zaspao”, neko je pitao tokom borbe.

“Podiže glavu”.

“Nastavi dalje”.

“Stegni ovdje, ne skidaj ruku, stegni”.

U izvješću se navodi da ostatak snimaka sadrži zvukove kretanja, teško disanje i motanje plastike.

Oko 24 minute nakon što je Hašugdži ušao u konzulat, čuje se zvuk za koji turski obavještajci navode da je testera.

U izvješću se dalje navodi: “Ako se o komadanju tijela razgovaralo pola sata prije nego što je tijelo, zapravo, raskomadano, može se zaključiti da su ubistvo i komadanje planirani, naročito kada su počinitelji imali kod sebe potrebne alate. Planirano je da se ubistvo dogodi u nekom trenutku”.

Na snimku, Hašugdži nije vrištao, niti su saudijske ubice bile iznenađenje njegovom smrću. Nije bilo zvukova niti riječi koji bi sugerisali da je bilo pokušaja da ga ožive.

Prošlo je više od osam mjeseci od ubistva, a Hašugdžijevi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni.

Izvješće posebno izvjestitelja navodi da su pronašli ‘vjerodostojne dokaze’ da je Saudijska Arabija uništila dokaze ‘ temeljito, čak i forenzički’ očistivši mjesto zločina.

Pregovori između Ankare i Rijada o zajedničkoj istrazi mjesta zločina trajali su dvije sedmice, a za to vrijeme oko 17 saudijskih dužnosnika je očistilo mjesto zločina, navodi se u izvješću.

Navečer, 15. oktobra, turskim istražiteljima je konačno dopušteno da uđu u konzulat. Imali su pristup samo šest sat tog dana i oko 13 sati konzulovoj rezidenciji 17. oktobra, gdje su, također, morali pretražiti cijeli vozni par konzula.

Turski istražitelji su pronašli ograničenu reakciju na Luminol, koji se koristi za otkrivanje tragova krvi na mjestima zločina, i druge testove, iako je u tim prostorijama obavljeno komadanje tijela.

Istražiteljica UN-a za vansudska pogubljenja Agnes Callamard je utvrdila da je moguće da su preduzete mjere opreza kako bi se zaštitili od rasipanja krvi i drugih tečnosti u prostoriji, stoga je ubistvo planirano i smišljeno.

Druga mogućnost je da su mjesta zločina profesionalno očišćena odmah nakon ubistva, navodi se u izvješću, navodeći dokaze da su lokalni timovi za čišćenje dolazili na mjesto zločina u jutro 15. oktobra.

Turski istražitelji su kazali izvjestitelju da su pronašli dokaze o mogućim promjenama tepiha u sobi za informsanje u konzulatu.

Dana 5. oktobra, jedno od vozila konzulata, koje je navodno korišteno za prijevoz Hašugdžijevih posmrtnih ostataka, poslano je u autopraonicu.

Callamard je zaključila da su saudijske vlasti opstruirale rad turskih istražitelja.

“Saudijska Arabija je očito imala namjeru da stvori poteškoće turskoj istrazi. Uz dokaze o profesionalnom, temeljnom, ako ne i forenzičkom čišćenju mjesta zločina, oni su spriječili djelotvornu i temeljitu tursku istragu i doveli do opstrukcije”, navodi se u izvješću.

Dodaje se kako uništavanje dokaza se nije moglo dogoditi bez znanja prijestolonasljednika, ističući da se Hašugdžijevo ubistvo mora povezati sa ‘origaniziranim i koordinisanim obračunom sa novinarima i braniteljima ljudskih prava, između ostalih’.

IslamBosna.ba