Prema tom planu, u koji je list imao uvid, supružnici, kao i djeca ilegalnih imigranata koji su van SAD-a mogli bi podnijeti zahtjev za ovaj status.

Procjenjuje se da sada u Americi boravi skoro 11 miliona imigranata koji nemaju legalan boravak.

Novim zakonskim prijedlozima republikanci su se dugo protivili. Međutim, nakon predsjedničkih izbora, na kojima je kandidat demokrata Barack Obama dobio 71 posto glasova Hispano populacije, koja čini najveći broj ilegalnih imigranata, došlo je do promjene u stavu.

Problem Gornjeg doma

Oni su sad spremni na neke nove zakonske prijedloge, ali naglašavaju kako je najvažnije da se prvo osiguraju granice, prvenstveno misleći na onu prema Meksiku.

U Kongresu su predstavnici obje partije izašli sa svojim posebnim prijedlogom, pa se procjenjuje da u Gornjem domu, gdje republikanci imaju većinu, demokratama neće biti lako progurati Obamin prijedlog.

Taj stav je, odmah nakon što je u javnost procurio prijedlog Bijele kuće, iznio republikanski senator sa Floride Marco Rubio, rekavši da je prijedlog osuđen na neuspjeh.

“Ako bude zvanično predložen, on je bez šansi za uspjeh. On ne bi riješio pitanje granica i stvorio bi loš imigracioni sistem za dugi niz godina pred nama”, smatra Rubio, čiji su roditelji došli u Ameriku sa Cube.

 

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *