Vršilac dužnosti predsjednika HSS-NHI Ante Čolak zatražio je danas od visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi bonska ovlašćenja i smijeni potpredsjednika Republike Srpske Emila Vlajkija zbog podrške Ratku Mladiću na mitingu održanom u Banjoj Luci. Ova stranka navodi da je Vlajki podrškom Mladiću na mitingu u Banjaluci ugrozio mirovni proces u BiH.

“To je samo jedan u nizu primjera ugrožavanja mirovnog procesa i opstrukcije saradnje sa Haškim tribunalom koji Vlajki izražava retorikom mržnje, kako javnim istupima, tako i izjavama u domaćim i srbijanskim medijima”, ističe se u saopštenju stranke.

Iz HSS-NHI-a napominju da Vlajki nije izabran voljom hrvatskog naroda u BiH i da njegove izjave, rad i ponašanje inkliniraju ka još većoj neravnopravnosti Hrvata u BiH, te vrijeđaju hrvatske žrtve u proteklom ratu i nihove porodice.

U pismu visokom predstavniku, koje je potpisao Čolak, navodi se da  se Vlajkijevim izjavama, kao i njegovom podrškom referendumima o otcjepljenju Srpske i stvaranju trećeg entiteta – vrijeđa suverenitet i integritet cjelovite i jedinstvene BiH.

(srna)

Leave a Reply

*

captcha *