Njihove naredbe su bile:

„Provaliti ulazna vrata, pucati unutar kuće i onda – po meni je to ubistvo – penjati se kat po kat i pucati u svaku osobu na koju naiđemo. Na početku sam se pitao kakav je smisao ovoga? Naši nadređeni su nam govrili da je to uredu jer svako ko je ostao u Gazi je sam kriv jer nije pobjegao. To me je uplašilo. Pokušao sam utjecati na odluke, uprkos svom niskom činu. Na kraju je naredba bila da uđemo u kuću, upalimo zvučnike i da im kažemo da imaju pet minuta da pobjegnu i svako ko to ne uradi bit će ubijen.”

Ovo je izjava vojnika po imenu “Aviv” iz brigade Givati, za vrijeme sastanka veterana izraelske vojske u februaru ove godine. Protokoli tih razgovora su objavljeni u sredstvima javnog informisanja i iz njih se može vidjeti s kakvom lahkoćom su cionisti ubijali Palestince za vrijeme rata u Gazi. Pored ovakvih izvještaja, teško je vjerovati riječima izraelskog ministra odbrane (!) Ehuda Baraka kad kaže da je njegova vojska “najmoralnija na svijetu” i da “nemam sumnje da će svaki pojedinačni incident (!) biti zasebno istražen.” Neovisna UN-ova istraga postaje sve vjerovatnijom. Već kratko nakon početka izraelske vojne operacije “izljeveno olovo” udruženja za zaštitu ljudskih prava su optužila Izrael za ratne zločine. Granatirali su civile koji su tražili zaštitu, ranjavani su umirali zbog krvarenja, jer je izraelska vojska blokirala pristup medicinskom osoblju, napadana su ambulantna kola, ubijani nenaoružani civili, koji su bježali iz svojih kuća noseći bijele zastave. Ovi izvještaji su dolazili od preživjelih Palestinaca te je Izrael ove optužbe kvalifikovao kao “propagandu Hamasa”. Prije nego što će početi masakr nad Palestincima, cionisti su blokirali ulaz u Gazu nezavisnim novinarima pod izgovorom da im je život u opasnosti. Na ovaj način su stvorili idealno polje djelovanja za svoju verziju istine koja se, prema najnovijim izvještajima izraelskih vojnika, ispostavila kao laž.

“U ovom ratu u Gazi je najbolje to da kad vidiš osobu koja ne mora biti ni naoružana – možeš je, jednostavno, ubiti,”

navodi jedan od vojnika. Drugi izraelski vojnici su potvrdili upotrebu bijelog fosfora koji je zabranjen ženevskim konvencijama.

Ova svjedočanstva su u suprotnosti s tvrdnjama izraelskih zvaničnika u kojima tvrde da vojska poduzima sve neophodne korake da bi spriječila civilne žrtve. Izjave vojnika koje su se sad pojavile u javnosti ipak pokazuju da se radilo o najjeftinijem propagandnom triku i da su postojale jasne naredbe o ubijanju civila.

Vojni advokat izraelskog ministarstva odbrane Avichai Mendelblit je po pojavljivanju ovih izvještaja izjavio da će vojna policija pokrenuti istragu. Da izjave vojnika nisu procurile u javnost istraga se ne bi ni pokrenula jer su one bile poznate od 13. februara kad je održan sastanak veterana na vojnoj akademiji Oranim Academic College u gradu Tivonu.

Jedan komandir pješadije izvještava kako su jednoj palestinskoj majci s dvoje djece naredili da izađe iz kuće u kojoj su je držali nekoliko sati.

“Pustili smo ih napolje i rekli im da idu desno. Ta žena nije razumjela i krenula je lijevo, a zaboravili smo reći snajperistu koji je bio na krovu da smo ih pustili. On je vidio ženu s dvoje djece kako mu se približavaju. Odmah ih je ubio. Ne mislim da se loše osjećao zbog toga jer je postupao shodno svojim naredbama.”

Jedan drugi vojnik koji je opisao ubistvo jedne starije Palestinke je govorio da je imao diskusiju sa svojim komandirom koji im je naredio da upadaju u kuće i ubijaju sve što se kreće.

“Trebali smo ubiti svakoga ko se nalazi tamo [u centru Gaze]. Svi su oni teroristi. Naš komandir nam je naredio da na zidovima napišemo ’smrt Arapima’, da uzmemo porodične fotografije i da pljujemo na njih, jednostavno iz razloga jer to možemo.”

 

Leave a Reply

*

captcha *