Obama je tokom razgovora održanog u ponedjeljak objavio da američke trupe napuštaju Irak ovog mjesaca „sa počastima i uzdignutih glava“.

„Nakon skoro devet godina naš rat u Iraku završava ovog mjeseca“, objavio je američki predsjednik, nazvavši povlačenje „historijskim momentom“.

Preuzimanje vlasti

Obama je rekao da SAD iza sebe ostavlja suveren i samoodrživ Irak te je naveo da povlačenjem trupa počinje novo poglavlje između dvije zemlje.

„Irak neće stajati sam kada se suoči sa budućnošću“, poručio je Obama al-Malikiju.

Premijer Maliki je doputovao u Washington u nedjelju, te je bio gost na večeri koju je priredila američka državna tajnica Hillary Clinton.

Očekuje se da će Maliki, tokom dvodnevne posjete američkoj prijestonici, razgovarati i sa potpredsjednikom Josephom Bidenom, koji je prošlog mjeseca posjetio Irak.

Biden je tada rekao iračkim liderima da Sjedinjene Države i Irak kreću „novom stazom“.

U Iraku je ostalo još samo oko 7 hiljada američkih vojnika, više od osam godina nakon invazije kojom je svrgnut Saddam Hussein.

Obama je u oktobru najavio da će 31. decembra SAD vlast i kontrolu prepustiti Iračanima. Jedno od najtežih pitanja jeste je li Iračka vojska spremna preuzeti odgovornost za političku i sigurnosnu stabilnost zemlje.

Maliki je insistirao na tome da će Irak sam izgraditi svoju budućnost, u skladu sa svojim nacionalnim interesima, a ne kako će diktirati Iran ili neka druga zemlja.

Odnos sa Iranom

Irački analitičar Ghassan al-Attiya rekao je za Al Jazeeru da Maliki pokušava da „održi jednaku distancu i sa Teheranom i sa Sjedinjenim Državama“.

„Zaparavo, on je ubijeđen da je sposoban da napravi kompromisni izbor za Irance i Amerikance. U tom smislu, on ne želi da bude viđen kao neko ko je blizak bilo sa Irancima ili sa Amerikancima“, dodao je.

Međutim, neki američki zvaničnici nagovijestili su da bi iranski utjecaj u Iraku neizbježno narastao jednom kada američki vojnici odu.

Obje zemlje imaju šiitsku većinu te u njima dominiraju šiitske političke grupe.

Mnogi irački političari su za vrijeme Saddama Husseina bili u egzilu u Iranu, a vjeruje se da jedan od najbližih Malikijevih saveznika, antiamerički imam Muqtada al-Sadr, provodi većinu vremena u toj zemlji.

Washington je upozorio Iran da će američko prisustvo u Iraku biti vidno, čak i kada trupe napuste zemlju.

Oko 16.000 ljudi radi u američkoj ambasadi u Bagdadu, što je najveća diplomatska misija SAD-a u svijetu.

 

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *