Udruženje muslimanskih učenjaka (El-Itihadu-l-‘alemi li’ulemai-l-muslimin) traži od stanovništva Somalije da se zajedno suprotstave ekstremizmu kako bi sačuvali osnovne vrijednosti Somalijske zajednice, kako bi sačuvali živote učenjaka i kako bi sačuvali nacionalne interese.

 

Ovim putem Udruženje izražava saučešće porodici preminulog i moli Allaha Uzvišenog da ga prekrije Svojom milošću, da mu oprosti grijehe i da ga proživi sa vjerovjesnicima, šehidima, iskrenim i dobrim ljudima, a oni su divno društvo.

Također Allaha molimo da djeci i porodici šehida podari utjehu i strpljenje, jer Allahu pripada ono što uzme i Allahu pripada ono što da „Sve što je na Zemlji prolazno je“ (Er-Rahman, 26.), „Svako živo biće će smrt okusiti!“ (Alu Imran, 185.), zato kažemo ono što nam je naredio naš Gospodar: „Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!“ (El-Bekare, 156.)

Potpisnici:

Prof. dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Udruženja

Prof. dr. Ali el-Kureh Dagi, generalni sekretar

Preuzeto sa:

http://www.iumsonline.net/ar/default.asp?menuID=26&contentID=5840

Šejh Abdu-l-Kadir Fari Nur, rahimehullah, rođen je u gradu Džeruvi u kojem je i ubijen. Islamski univerzitet u Medini završio je 1974. poslije čega se odmah uključio u misionarski rad. Pošto ovo nije prvi slučaj ubistva učenjaka u Somaliji od strane ekstremnih skupina šejh Abdu-l-Kadir je bio od glasovitijih kritičara ovih skupina i pojave tekfira muslimana koja je prisutna kod haridžija tako da je zbog pojašnjenja istine i suprotstavljanja zabludi položio svoj život na Allahovom putu. Ubijen je na trećem rekatu ikindije namaza, kada se vraćao sa rukua njegov ubica Abdu-r-Rahman Husejn Džami’u Beli prislonio mu je pušku na čelo i povukao obarač. Ubijeni šejh je imao 72 godine.

Priredio: Mithad R. Ćeman

(minberba)

Leave a Reply

*

captcha *