U organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” u subotu, 16. oktobra, u Domu oružanih snaga BiH bit će održana akademija povodom sedme godišnjice smrti Alije Izetbegovića.

Tom prilikom prisutnim će se između ostalih obratiti akademik Nežad Ibrišimović, akademik Ljubomir Berberović i prof. Stjepan Gabrijel Meštrović (unuk poznatog Ivana Meštrovića) na Texas A& M University (USA).

U okviru akademije bit će prezentovana knjiga “Biografija Alije Izetbegovića” u dvojezičnoj varijanti (bosanski i engleski) i izložba fotografija koja dosad nije bila postavljena u Sarajevu.

Pored toga, Fond memorijala prezentovat će trilogiju dokumentarnih filmova i zbirku radova učenika srednjih i osnovnih škola.

U utorak, 19. oktobra, predviđena je posjeta šehidskom mezarju Kovači, polaganje cvijeća i učenje Fatihe rahmetli Aliji Izetbegoviću i svim šehidima i odavanje počasti svim borcima koji su dali život za odbranu Bosne i Hercegovine.

U Muzeju “Alija Izetbegović” bit će prezentovani eksponati bitni za promovisanje i čuvanje istine o BiH i njenom prvom predsjedniku.

Tog dana u Begovoj džamiji bit će proučena hatma dova.

Fena

Leave a Reply

*

captcha *