U ime SDA, prisutnima se obratio predsjednik Stranke Sulejman Tihić podsjetivši kako su SDA i Bosna i Hercegovina dva pojma međusobno povezana i neodvojiva od ličnosti i djela Alije Izetbegovića.

On je istakao da su razlog osnivanja a kasnije djelovanja i postojanja SDA je država Bosna i Hercegovina. Kakva BiH? Naš predsjednik je to jasno rekao na Osnivačkoj skupštini SDA 26. maja 1990. godine u Holiday Inn-u: Bosna i Hercegovina demokratska država ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Također je rekao da su jednako opasni oni koji zagovaraju bošnjačku tj. muslimansku Bosnu i Hercegovinu, kao i oni koji zagovaraju njenu podjelu.

Tihić je ponovio da su budućnost i garant prosperiteta Bosne i Hercegovine komotne za sve kako je govorio rahmetli predsjednik Izetbegović stalni dijalog i dogovor, poštivanje sebe ali i uvažavanje drugih i drukčijih, uz spremnost da se prave kompromisi za dobrobit države i svih nas koji u njoj živimo.

Umjerena i odgovorna politika, rješavanje a ne stvaranje problema politika korak po korak ali stalno naprijed te uvažavanje pomoći i uloge međunarodne zajednice kako je radio i Alija Izetbegović također su put za stabilnost i jačanje Bosne i Hercegovine poručio je predsjednik SDA.

Na političku scenu dolaze i sa nje odlaze političke stranke i lideri. Jedina konstanta svih izbora i političke scene je SDA. Zašto SDA? Zato što je ona proistekla iz naroda, zato što se bori za Bosnu i Hercegovinu državu ravnopravnih naroda i građana. Jednostavno zato što SDA nije ni prvi, ni drugi, niti bilo koji budući predsjednik Stranke ili pojedinac. Zato što smo SDA svi mi koji volimo BiH i zbog toga se sa SDA poistovjećuju mnogi bh. patrioti. Čak i oni koji ponekad ne glasaju za SDA.

Učinit ćemo sve da izbjegnemo podjele i sukobe! Ali ćemo isto tako biti odlučni u zaustavljanju svih projekata čija je namjera da naruše teritorijalni integritet i suverenitet BiH! Tokom hiljadugodišnje povijesti dokazalo se da je trajna samo Bosna i Hercegovina, sve drugo se mijenja kazao je Tihić na Kovačima.

On je još jedanput pozvao nadležne institucije za provođenje zakona da okončaju istragu i procesuiraju odgovorne za teroristički čin napada na mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića koji se dogodio prije više od četiri godine.

Fena

Leave a Reply

*

captcha *