Delegacije različitih nivoa vlasti u BiH, kao i predstavnici boračkih udruženja, saborci i prijatelji danas su, zajedno s članovima porodice, odali počast i položili cvijeće na mezar armijskog generala Rasima Delića na šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu, a u povodu dvije godine od smrti komandanta Armije RBiH.

Generala Delića prisjetio se i njegov saborac i predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH general Mustafa Polutak, navodeći da se radilo o izuzetnom čovjeku, jednom od najizraslijih oficira čijim je dolaskom na čelo Armije ojačan sistem rukovođenja i komandovanja.

Sjećanju na generala Delića, među ostalim, prisustvovali su i ratni član Predsjedništva i predsjednik Skupštine RBiH Stjepan Kljujić i Miro Lazović.

Cvijeće na Delićev mezar, uz članove porodice, položili su predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH, te brojnih drugih boračkih udruženja.

Obilježavanje druge godišnjice Delićeve smrti propraćeno je i odgovarajućim vjerskim programom. 

General Armije RBiH i ratni načelnik Generalštaba Armije RBiH Rasim Delić umro je 16. aprila 2010. godine u svom domu u Visokom. Rasim Delić rođen je 4. februara 1949. godine u Čeliću. Vojnu akademiju je završio 1971. godine. Agresija na BiH zatekla ga je u činu potpukovnika bivše JNA koju je napustio 13. aprila 1992. godine. Od 8. juna 1993. do kraja rata komandant je Armije RBiH.

Poslije agresije na BiH Delić je bio komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH. U penziju je otišao u septembru 2000.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *