IslamBosna.ba– Egipatski televizijski voditelj proglasio je glavnog suparnika turskog predsjednika na jučerašnjim predsjedničkim izborima pobjednikom uprkos službenim rezultatima koji su pokazivali drugačije.

Ahmed Mussa, tvrdokorni vladin pristalica i anti-islamista, u nedjelju je objavio tokom svoje političke emisije da je Muharrem Indže pobjednik predsjedničkih izbora u Turskoj.

“Ono što se dogodilo je protiv vjerskog zakona. Turski narod je danas glasao za opoziciju, svi glasovi na glasačkim listićima su bili za opoziciju”, kazao je Mussa.

“Muharrem Indže mora danas izaći i objaviti da je on predsjednik Turske. Legitimni predsjednik je Indže, a ne Erdoan”.

Mussa je optužio Erdoana za izbornu prevaru, te kako je pripremio izborne rezultate koristeći Agenciju Anadolija.

Mussa je dugogodišnji kritičar Erdoana i poznat je po ranijim optužbama turskog predsjednika, poput optuživanja za ekstremističke napade u Velikoj Britaniji.

Odnosi između Kaira i Ankare su zategnuti otkako je pučistički general Abdelfettah es-Sisi izvršio vojni udar na prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, Muhammeda Mursija.

Erdoan je glavni pristalica Mursija i dugo već poziva egipatske vlasti da ga oslobode iz zatvora.

Erdoan je u ponedjeljak proslavio pobjedu koja mu je donijela još pet godina u predsjedničkom uredu nakon ubjedljive pobjede, a njegov protivnik Indže je prihvatio ishod uprkos ogorčenim pritužbama tokom kampanje.

Prema rezultatima koje je objavila turska državna novinska agencija Anadolija, Erdoan je pobijedio sa 52,5 posto glasova, dok je Indže osvojio 30, 6 posto glasova na predsjedničkim izborima.

IslamBosna.ba