Ročište na kojem je Osnovni sud Vestminster trebao odlučiti hoće li Ganić biti pušten na uslovnu slobodu uz kauciju od 200.000 funti bilo je zakazano za danas u 14.00 časova po srednjeevropskom, odnosno 15.00 časova po britanskom vremenu.
Ministar pravde BiH Bariša Čolak nije mogao odgovoriti da li bi nakon eventualnog izručenja BiH nekadašnji član  ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić bio sproveden u pritvor i istakao da je to stvar pravosuđa koje vodi istragu o predmetu Dobrovoljačke ulice.
Kaucija položena zahvaljujući Dženkinsovoj
– Novac za uplatu kaucije od 200.000 funti ili više od 430.000 maraka za bošnjačkog ratnog lidera Ejupa Ganića koji se treći dan nalazi u zatvoru u Londonu obezbijedila je Sanela Dženkins, Sarajka udata za bogatog britanskog bankara.

Ganićeva kćerka Emina potvrdila je novinarima da je kaucija položena zahvaljujući Dženkinsovoj, jer prema propisima Velike Britanije novac mora obezbijediti neko ko je britanski državljanin.

– Osigurali smo kauciju tako da će Ganić biti vrlo brzo pušten na slobodu – izjavio je juče po dolasku u London njegov advokat iz BiH Damir Arnaut.

On je najavio da će Ganića braniti tvrdnjama da je riječ o politički motivisanom procesu i optužio Srbiju da je ovim slučajem “direktno napala suverenost BiH”.

Tužilaštvo BiH uputilo zahtjev za izručenje Ejupa Ganića
Tužilaštvo BiH uputilo je jutros zahtjev Velikoj Britaniji za izručenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića BiH na dalje procesuiranje, potvrdio je portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić.

U London će biti proslijeđena i sva potrebna prateća dokumentacija o istrazi koja se u slučaju “Dobrovoljačka”, za koju Srbija tereti Ganića, vodi u Tužilaštvu BiH.
– Tužilaštvo BiH smatra da je isključivo nadležno za procesuiranje krivičnih djela ratnih zločine počinjenih u BiH za koje su osumnjičeni državljanin BiH – rekao je Grubešić.
Ministar pravde BiH Bariša Čolak smatra da je Tužilaštvo BiH trebalo da radi brže i efikasnije u slučaju „Dobrovoljačka“.
U petak protest patriotskih snaga
Patriotske snage Kantona Sarajevo i BiH, okupljene u jedinstven patriotski blok, pozvale su sve patriote grada i Kantona Sarajevo (KS) da pokažu svoje jedinstvo i slogu, te izađu na protestni miting, koji će biti održan u petak, 5. marta, s početkom u 13.00 sati, pred zgradom Predsjedništva BiH, povodom hapšenja bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića.
“Dana 2. maja 1992. godine, legalno izabranog predsjednika nezavisne i suverene RBiH Aliju Izetbegoviću uhapsile su snage JNA. U tom momentu nije preostalo ništa drugo nego da Izetbegović prenese sve ovlasti na Ejupa Ganića da vodi državu. Sve patriotske snage su se istog dana uključile u odbranu RBiH, njenog glavnog grada i Predsjedništva”, kaže se u saopštenju “Patriotske lige” KS.
Patriotske snage Kantona Sarajevo i BiH zatražile su od Velike Britanije, njene kraljice i Vlade da “upotrijebe sva demokratska sredstva i puste na slobodu nevinog čovjeka, čime će dokazati kako se poštuju ljudska prava, ljudske slobode i pravilno uvažavaju prava i dostojanstvo ljudske ličnosti, a pogotovo čovjeka visokog moralnog digniteta”.
“Ganić je kao državnik pokazao visoko dostojanstvo, uvažavan i poštovan od domaće i međunarodne javnosti. Ovo hapšenje duboko je potreslo sve iskrene patriote i čestite ljude BiH”, kaže se u saopštenju.
ANU BIH: Ovo je posljednji u nizu pokušaja organa RS da kriminaliziraju Ganića

Članstvo Akademije nauka  i umjetnosti (ANU) BiH je danas saopćilo da sa indignacijom odbacuje i osuđuje pokušaje da se “političko-pravnim sredstvima ugrožavaju slobode kretanja građana BiH, kao što je to na najgori način učinjeno u slučaju akademika i bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, bh. državljanina sa trajnim prebivalištem u BiH”.
ANU BiH sa zaprepaštenjem je primio vijest da je akademik Ganić 1. marta, po zahtjevu organa Republike Srbije, zadržan u pritvoru u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.
Članovi Akademija zabrinuti su zbog opasnosti da slučaj akademika Ganića izazove pogoršavanje političke klime u regionu i ograničavanje mogućnosti razvoja naučne, umjetničke i kulturne komunikacije
– Ovo je posljednji u nizu pokušaja  organa Republike Srbije da kriminaliziraju akademika Ganića, samo zato što je početkom agresije na BiH obavljao funkciju člana Predsjedništva međunarodno priznate države BiH. U  vrijeme kada su se desili događaji za koje se akademik Ganić inkriminira po komandnoj odgovornosti, Predsjedništvo BiH nalazilo se u kritičnoj situaciji, jer je predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović bio uhapšen od agresorske Jugoslovenske narodne armije (JNA) – kaže se u saopćenju.
Iz ANU BiH podsjetili su da su BiH i Srbija 26. februara usvojile Izmjene i dopune Ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.
– Navedene Izmjene i dopune Ugovora dijelom regulišu i situaciju u kojoj se nalazi akademik Ganić. Hapšenjem Ganića, na zahtjev Republike Srbije, taj Ugovor je prekršen samo jedan dan nakon potpisivanja i stupanja na snagu – dodaje se u saopćenju.
Ganić je uhapšen 1. marta u Londonu na osnovu inicijalnog zahtjeva Srbije za njegovo hapšenje.
MUP Srbije raspisao je početkom prošle godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog “napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine”.
Savez bh. udruženja u Švedskoj: Privođenje Ganića je atak na državu BiH
Savez bh. udruženja u Švedskoj osudio je danas čin hapšenja člana ratnog Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića na aerodromu u Londonu, te tim povodom uputio proteste vlastima Velike Britanije, njenim ambasadama u Švedskoj i BiH i Uredu visokog predstavnika (OHR) u našoj zemlji.
Zahtijevajući puštanje Ganića iz pritvora, Savez bh. udruženja u Švedskoj u današnjem saopštenju ističe da je Ganić “branio nezavisnu BiH od agresorske JNA, koja se svrstala na jednu stranu i rušila integritet međunarodno priznate države”.
– Isto tako, smatramo da je privođenje Ganića atak na državu BiH, na sve njene branitelje i građane. Pokušava se suditi odbrani suvereniteta i integriteta jedne nezavisne države. Smatramo da je cilj vlasti iz Beograda bio i ostao da ostvare u miru ono što nisu ostvarili u ratu… Očekujemo od demokratske Evrope da spriječi i stane na put montiranju političkih procesa iz Srbije, te da izvrši pritisak na Srbiju da pohapsi preostale zločince i preda ih Haškom tribunalu – navodi se u saopštenju.
Savez bh. udruženja u Švedskoj od vlasti BiH traži da poduzmu sve kako bi Ganić bio pušten iz pritvora i vraćen u BiH.
– Isto tako, očekujemo da vlasti u BiH preduzmu sve pravne i zakonske mjere na zaštiti sloboda svojih građana, posebno onih koje potražuje vlast iz Beograda – ističe se u saopštenju.
Društvo za ugrožene narode: Hitno izručiti Ganića BiH
Predsjednik Društva za ugrožene narode Tilman Zülch zatražio je od vlasti i pravosudnih organa Velike Britanije da člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji je 1. marta uhapšen u Londonu, hitno izruče BiH.

Srpske vlasti nastavljaju samovoljno progoniti građane BiH zbog toga što je krivično gonjenje potencijalnih ratnih zločinaca s područja bivše Jugoslavije krajem 2004. i početkom 2005. prestao nadzirati Haški tribunal.

U tom smislu Društvu za ugrožene narode dao je iskaz i bivši general Armije Bosne i Hercegovine, bosanski Srbin i branilac Sarajeva Jovan Divjak.

– Već sam tri puta kao svjedok pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine (ICTY) u korist istine i države Bosne i Hercegovine. Ako me Sud Bosne i Hercegovine za ratne zločine pozove na saslušanje zbog odgovornosti za ‘slučaj Dobrovoljačka ulica’, spreman sam tamo u svako doba dati izjavu – kazao je Divjak.

Dodao je i da je upoznat o činjenici da je Tužilaštvo BiH u ovome slučaju provodilo istragu i da nije bilo dovoljno dokaza i indicija da se desio zločin, tako da optužnica nije mogla biti podignuta.

Mirko Pejanović, predsjednik Srpskog građanskog vijeća BiH i član multietničkog ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je da je izdavanje naloga za hapšenje branilaca Sarajeva i BiH te najava pokretanja postupka protiv njih pokušaj Srbije da revidira historiju i da rat u BiH predstavi kao građanski rat u kojem su sve strane jednako odgovorne.
– Ne osudi li taj pokušaj neka međunarodna institucija, svi mi članovi ratnoga Predsjedništva, i ja osobno, nećemo smjeti napustiti zemlju zbog opasnosti da na osnovu potjernica Interpola budemo uhapšeni u bilo kojoj zemlji na svijetu. To bi bio novi progon krivovjernika – kazao je Pejanović.
Studenti SSST pružili podršku profesoru Ganiću
Studenti Univerziteta Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST) okupili su se danas ispred zgrade ovog univerziteta u Sarajevu kako bi na taj način pružili podršku profesoru i rektoru ove ustanove i bivšem članu Predsjedništva RBiH Ejupu Ganiću, koji je u ponedjeljak uhapšen u Londonu.
Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta SSST Boris Tihi rekao je u obraćanju da je sada obaveza, prije svega, profesora, asistenata, administracije, te studenata SSST prema E. Ganiću osigurati da nastava na ovom univerzitetu ostane na istom nivou na kojem je bila i do sada, “a to znači na izuzetno visokom nivou”.
– Ova naša podrška značit će mnogo Ganiću, a ja se nadam da će nam se on uskoro vratiti i ponovo uložiti svu svoju energiju, kao što je radio i do sada, da ovaj univerzitet bude ono što jeste – rekao je Tihi.
Studentica dodiplomskog studija SSST Amra Ćorić kazala je da će, bez obzira na Ganićevo hapšenje, nastava na Univerzitetu biti nastavljena.
Studentica postdiplomskog studija na SSST-u Riada Ašimović kazala je da su studenti Univerziteta duboko potreseni trenutnom situacijom u vezi sa hapšenjem E. Ganića u Londonu, dodajući da su svjesni ozbiljnosti situacije, kao i činjenice da je moć njihove podrške u ovom trenutku vrlo ograničena.
Ingliš: Ne želim da komentarišem hapšenje
Ambasador SAD  u BiH Čarls Ingliš nije danas htio  komentarisati hapšenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

– Ne želim da komentarišem navedeno hapšenje, ali očekujem da  taj predmet uskoro bude riješen – rekao je Ingliš.

Udruženje generala BiH: Sramotan čin nagrađivanja zločinačke politike

Udruženje generala BiH zabrinuto je zbog hapšenja bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića u Londonu, po zahtjevu vlasti iz Srbije, te smatra da je to sramotan čin nagrađivanja zločinačke politike i genocidne prakse koju je Miloševićev režim primjenjivao nad žrtvama, građanima BiH.
– Iznenađeni smo da Velika Britanija, kao jedna od najuglednijih i najmoćnijih članica međunarodne zajednice, prihvata zahtjeve režima iz Beograda, i to pitanjima i na način koji šteti istini i pomirenju između naroda u BiH i šire na prostorima bivše SFRJ. Profesor Ganić je tokom rata djelovao na strani građana koji su bili žrtve strahovite, zločinačke, genocidne primjene sile u oružanoj agresiji na državu BiH – navodi se u saopćenju Udruženja generala BiH.
Dodaje se da slučaj Ganićevog hapšenja upozorava sve patriote BiH da je ugroženost države BiH nakon Dejtonskog sporazuma poprimila nove, vrlo opasne tendencije i oblike koji mogu eskalirati u pravcu ponovnog, neposrednog, zločinačkog, genocidnog ugrožavanja bh. građana.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *