IslamBosna.ba- Vijeće države odobrilo je izgradnju džamije u Atini, Grčka.

Generalna skupština državnog vijeća odbila je žalbu za sprečavanje izgradnje džamije u regiji Votanikos kao i finansiranje njene izgradnje od strane države Grčke. Oni su odobrili 1.100.000 eura za izgradnju džamije na zemljištu koje pripada grčkoj mornarici u Votanikosu.

Najviši upravni sud Grčke presudio je da zakonodavni okvir za izgradnju džamije ne krši principe jednakosti i slobode izražavanja vjerskih uvjerenja, ali umjesto toga da štiti prava muslimana. Prema sudu, izgradnja džamije je neophodna jer je Grčka potpisala međunarodne ugovore i njen Ustav predviđa slobodno ispovijedanja vjere.

Vladika Serafim Piraeus, KUD ‘Atina’, dva zvaničnika iz mornarice i pet stanovnika Votanikosa podnijeli su žalbu protiv izgradnje džamije.

U julu 2013. objavljen je konkurs za izvođača radova, i to 13 godina nakon što je grčka Vlada prvi put najavila projekt izgradnje džamije, što je pokrenulo reakciju desničarskih grupa poput Zlatne zore, koji su učestvovali u brojnim nasilnim protestima protiv izgradnje.

Prije toga, pet puta su propali razgovori o izvođaču radova zbog protivljenja ekstremnih grupa građana i pravoslavnih vjernika protiv izgradnje džamije.

U međuvremenu, muslimanski vjernici u Atini su iznajmili stanove, gdje obavljaju svakodnevnu i sedmičnu molitvu.

U Grčkoj živi oko 500.000 muslimana, uključujući i zajednicu od najmanje 100.000 Grka turskog porijekla na sjeveroistoku zemlje, u Trakiji, gdje imaju džamije.

IslamBosna.ba