U potresnom dokumentarcu CNN-a iznesena je frapantna činjenica da u Obali Slonovače, ali i u ostatku Afrike, radi preko 100.000 djece robova.

U SAD su donesene mjere protiv ove pojave, ali rezultati nisu zadovoljavajući.

Djeca i dalje rade – kaže Chris Bayer, naučnik Univerziteta Tulane koji je pet godina istraživao slučajeve iskorištavanja djece u Africi.

 

Prema podacima Svjetske fondacije za kakao i Međunarodne inicijative za kakao, 70 do 75 posto kakaoa proizvodi se na malim farmama u Zapadnoj Africi. Iako zakon Obale Slonovače ne dopušta da djeca rade na ovim plantažama, stvarnost je drugačija. 

Međunarodna javnost dugo nije reagovala na ove šokantne činjenice, da bi prije 10 godina američki zakonodavci preduzeli mjere da zaštite djecu od rada u industriji kakaoa. Naime, 19. septembra 2001. godine na snagu je stupio Harking-Engelov protokol ili Kakao protokol.

Ipak, teško je reći da li je “Kakao protokol” doprinio da se okonča dječiji rad u industriji kakaoa u posljednjih deset godina. Obala Slonovače ima ozbiljne ekonomske probleme zbog građanskog rata između 2002. i 2004. godine, a izvoznici čokolade i proizvođači tvrde da su rat i njegove posljedice omeli napore da se stane na put dječijem radu.

Nažalost, tokom posljednjih deset godina bilježimo veoma mali napredak u primjeni obaveza. Djeca i dalje rade, kaže Chris Bayer.

Dokumentarni film pod nazivom “Djeca robovi u industriji čokolade” (Chocolate’s Child Slaves), ovih dana trebalo bi da bude prikazan u SAD.

(tvportalba)

Leave a Reply

*

captcha *