U Holandiji se strahuje da bi brana uz glavni kanal mogla popustiti, zbog čega bi stotine hektara bilo poplavljeno.

,,Šanse da brana popusti su male, ali moramo reagovati”, rekla je predsednica regionalnog tima za bezbednost Ivone van Mastrigt, koja je izdala naredbu za evakuaciju.

Evakuacija je naložena posle jakih kiša, snažnih severozapadnih vetrova i talasa koji ne dozvoljavaju da se voda ispumpa u more.

Jaka kiša i oluja otežale su aktivnosti u luci u Roterdamu, koja je najveća u Evropi. Aerodrom u Amsterdamu već je najavio da danas mogu biti očekivana kašnjenja ili odlaganja letova.

Zimska oluja Andrea pričinila je štetu i izazvala poplavu na severu Nemačke tokom noći. Vatrogasne službe intervenisale su kada je jak vetar prevrnuo jedan kamion, blizu grada Dagebula. Službe za vanredne slučajeve imale su pune ruke posla i u Vesterlendu, gde su sa kuća otpadali crepovi.

U Hamburgu čuvena riblja pijaca, koja postoji od 18. veka, poplavljena je u nevremenu i zatvorena. U tom gradu oluja je oborila brojna stabla i blokirala ulice i puteve, zbog čega su vatrogasci koristili i motorne testere kako bi raščistili saobraćajnice. Srećom, u nezgodama širom Njemačke nije bilo povređenih, a pričinjena je manja materijalna šteta.

Snažno nevreme izazvano ciklonom Uli zahvatilo je severne i centralne delove Evrope, gde su zabeleženi udari vetra i do 120 kilometara na čas, praćeni jakim padavinama.

U Poljskoj udari vetra u pojedinim gradovima obaraju rampe i semafore, dok je saobraćaj u planinskim delovima Češke i Slovačke otežan ili u prekidu. Od siline vetra srušio se zid na ulazu u Crkvu Svetog Petra i Pavla i zatrpao ulaz.

Na severnim granicama Češke došlo je do zastoja u saobraćaju jer kamioni na carini ne mogu da nastave put po zaleđenim uzbrdicama.

U prestonicama na Skandinavskom poluostrvu – Helsinkiju, Stokholmu i Oslu – jutros je zabeležena temperatura do tri stepena Celzijusa, dok se u Madridu, Atini i Rimu kretala do prijatnih 15 stepeni.

(nasevijesticom)

Leave a Reply

*

captcha *