– Smatramo da partija koja je od ulaska u vlast potrošila milione maraka poreznih obveznika na negiranje genocida i ne treba učestvovati u vlasti općine Srebrenica. Njihovo dosadašnje učešće u vlasti, odnosno u radu Skupštine je u svakom slučaju bilo čin političke travestije prvog reda, navodi se u saopćenju.

Iz Inicijative navode da većina odbornika SNSD-a svakako ne živi u Srebrenici, odnosno Bosni i Hercegovini, nego u Srbiji i Dodikovu odluku pozdravljaju kao način da novac poreznih obveznika BiH namijenjen za isplatu odborničkih paušala ostane u našoj zemlji.

– Sigurni smo da će nova općinska administracija novac koji bude ušteđen na taj način iskoristiti na najkonstruktivniji način i za nove projekte povratka i osiguranja radnih mjesta za povratnike, ističu iz Inicijative.

Općina Srebrenica ni do sada nije mogla računati na pomoć Banje Luke i u stvarnosti se za građane Srebrenice svih nacionalnosti ovim neće promijeniti ništa, osim što će novac za isplatu šest odborničkih paušala ostati u budžetu Općine.

“Glasaću za Srebrenicu” nije iznenađena Dodikovim zahtjevima, ali se koristi ovom prilikom da najoštrije osudi ponašanje predsjednika Centralne izborne komisije Branka Petrića, koji ne priznaje i podriva odluke državnog organa kojim predsjedava.

U ovom konkretnom slučaju, riječ je o odluci CIK-a da se odbije zahtjev tzv. Koalicije za Srpsku za poništenje izbora u Srebrenici.

– Petrićeve potonje izjave o tome smatramo zloupotrebom položaja i pritiskom na nezavisno sudstvo, odnosno Sud BiH pred kojim se može naći konačna odluka o izborima u Srebrenici. Koristimo se ovom prilikom da još jednom naglasimo da su izbori u Srebrenici održani u skladu s Ustavom države Bosne i Hercegovine, njenog entiteta Republike Srpske i izbornim zakonodavstvom BiH, te da je izborna pobjeda Ćamila Durakovića, odnosno većina koju su u Skupštini općine ostvarile partije i nezavisni kandidati koji ne poriču genocid – SDP, SDA, SBiH, SBB – zakonita i legitimna, navodi se u saopćenju Inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *