…..jedino neriješeno pitanje u Kantonu Sarajevo, a odgovor građana je bio porast broja djece koja pohađaju vjeronauku, smatraju u Kantonalnom odboru Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako su u saopćenju precizirali, dolaskom drugog SDP-ovog ministra Fahrudina Oručevića, stanje haosa se prenosi na Sarajevski univerzitet, a ministri SDP-a i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH mjesecima ne žele uvažiti slobodnu volju Senata Univerziteta u Sarajevu koji je za novog rektora ubjedljivo izglasao dr. Muharema Avdispahića.

Dodaju iz SDA da su svi zakoni na strani Senata, ali stranački diktat je jedino što slijedi aktuelna vlada. Kantonalna SDP-SBB vlada mjesecima blokira izbor dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu samo zato što legalno izabrani dekan nije pod partijskom kontrolom ovih političkih zvaničnika.

“Ministar Oručević (SDP) mjesecima nezakonito blokira izbor Sifeta Kukuruza na mjesto pomoćnika za visoko obrazovanje iako je pokazao najbolje rezultate na konkursu. Radeći do sada kao kantonalni inspektor, Kukuruz je ministra Oručevića zaustavio u pokušaju nezakonitog napredovanja, a ta činjenica, kao i to da ne radi po nalozima SDP, nego isključivo po zakonu, dovoljan je razlog Oručeviću da provodi političko i pravno nasilje nad ovim čovjekom, ne dozvoljavajući mu da preuzme dužnost pomoćnika za visoko obrazovanje”, stoji u saopćenju.

U sudskom epilogu, koji je u toku, Oručević je sigurni gubitnik, baš kao i SDP na lokalnim izborima 7. oktobra ove godine. Nesposobnost i nesnalaženje SDP-ovih kadrova ogleda se i u činjenici da sarajevski osnovci koji pohađaju deveti razred još uvijek nemaju većinu udžbenika, a njihovi nastavnici ne znaju po kojem programu raditi.

Na kraju se u saopćenju SDA navodi da je jasno da je SDP veoma daleko od moderne i efikasne socijaldemokratske partije, te da SDA neće dozvoliti širenje haosa i bezakonja, niti uvođenje partijske kontrole u škole i na univerzitete.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *