Perišić je prvostepenom presudom Haškog tribunala bio osuđen na 27 godina zatvora u septembru 2011.godine, ali je današnjom presudom oslobođen krivice. Žalbeno vijeće je naredilo da Perišić odmah bude pušten na slobodu.

General Vojske Jugoslavije prethodno je bio osuđen po 12 tačaka optužnice zbog pomaganja u ratnim zločinima koje su počinili pripadnici Vojske Jugoslavije ratujući u Srpskoj vojsci Krajine u Hrvatskoj i Vojsci Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Perišić je bio proglašen krivim za direktan doprinos u činjenju zločina tokom opsade Sarajeva, tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, te tokom raketnog napada na Zagreb iste godine.

Međutim, Perišićeva odbrana uložila je žalbu na prvostepenu presudu po svim tačkama optužnice tvrdeći da se njegova logistička pomoć vojskama bosanskih i hrvatskih Srba ne može izjednačiti s pomaganjem zločina u ratu, dok se Tužilaštvo Haškog tribunala nije žalilo na presudu ocijenivši da je kazna primjerena.

To je bila prva presuda kojom je Tribunal nekog zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije proglasio krivim za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Podsjećamo, prvobitna optužnica protiv Perišića podignuta je u Tribunalu u februaru, a objelodanjena 7. marta 2005, kada se Perišić dobrovoljno predao i istog dana prebačen u nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Suđenje generalu Perišiću počelo je pred Haškim tribunalom 2. oktobra 2008. godine.

Žalbenim vijećem, koje je danas donijelo oslobađajuću presudu, predsjedavao je američki sudija Teodor Meron, a članovi Vijeća su bili Karmel Adjijus sa Malte, Liu Daćun iz Kine, Arlete Ramarson sa Madagaskara i Andresia Vaz iz Senegala.

Više ne vjerujemo Haškom sudu, poručile majke Srebrenice

Majke Srebrenice ogorčene su presudom Žalbenog vijeća Haškog tribunala.

Ekipa agencije Anadolije oslobađanje Perišića pratila je u sjedištu Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, gdje su s nevjericom i suzama u očima majke, sestre, supruge i kćerke žrtava genocida u Srebrenici slušale oslobađanje Perišića svih optužbi.

“Ne vjerujemo više Haškom sudu”, uglas su ponavljali članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici. General Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić prethodno je bio osuđen na 27 godina zatvora, između ostalog, i zbog pomaganja najvećeg masakra u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

„Ostale smo bez riječi. Inače smo se bojale oslobađajuće presude Perišiću. Ja sam rekla na početku: ‘Oslobodili su se Hrvati, oslobodit će se i Perišić’. Došlo je do toga. Ovo je za zanijemiti“, kazala je Šuhra Sinanović i poručila da je Haški sud izgubio svaki kredibilitet.

„Haški sud više nije ništa, to je jedna politička ustanova. Ona više ne donosi presude onakve kakve bi trebala da donosi. Ona sad udovoljava političarima i državi koja je počinila zločine“, kazala je Sabaheta Fejzić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila muža i maloljetnog sina.

„Došlo je do trgovine. Nemam riječi. Naše duše će proganjati one koji su donijeli ovu odluku i one zločince“, istakla je jedna od ččanica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Uplakane majke ponavljale su kako je i oslobađanje generala Perišića dokaz da na ovom svijetu nema pravde.

(vakatba)

Leave a Reply

*

captcha *