IslamBosna.ba- Dok Afganistan je i dalje potresaju bombaški napadi i raste broj civilnih žrtava domaće i inostrane brutalnosti, priče poput ove podsjećaju nas da najherojskiji i najinspirativniji primjeri čest dolaze od onih koji se usude da štite i podržavaju baš ono što drugi pokušavaju suzbiti.

Otac iz centralne afganistanske provincije Paktika osvojio je srca internet korisnika nakon što je švedska humanitarna organizacija objavila njegovu priču o svakodnevnom putovanju kako bi se njegove kćerke obrazovale. On svakodnevno putuje 12 kilometara motociklom kako bi njegove kćerke sigurno stigle do škole, a onda Mia Kan satima čeka ispred škole dok se nastava ne završi kako bi se one sigurno vratile kući.

Mia Kan svakog dana prati svoje tri kćerke do Nuranija škole kako bi stekle obrazovanje koje on  nikada nije imao.

“Ja sam nepismen, živim od dnevnice, ali obrazovanje mojih kćerki mi je jako važno jer u našem području nemamo žena doktora. Najveća želja mi je da školujem kćerke baš kao i sinove”, kazao je ovaj otac iz Afganistana.

U Nuraniji, školi za djevojčice, trenutno se obrazuje oko 220 djevojčica od 1. do 6. razreda. Švedska humanitarna organizacija koja je prva objavila ovu priču pomaže u izgradnji škola širom provincije Paktika.

Rozi, jedna od kćerki, je kazala: “Tako sam sretna što idem u školu, ove godine sam šesti razred. Moj babo i brat nas svakodnevno dovoze na motociklu u školu, a kada krenemo, on nas vraća kući”.

IslamBosna.ba