IslamBosna.ba- Roditelji i četverogodišnji brat bebe koju su izraelski doseljenici živu zapalii nalaze se u kritičnom stanju.
Podmetanje požara na Zapadnoj obali u kojem je ubijena osamnaestomjesečna beba Ali Saad Davabša izazvala je zgražanje cijelog svijeta zbog neuspjeha Izraela da se uhvati u koštac sa nasiljem tvrdokornih izraelskih doseljenika.
Otac ubijene bebe, Saad, se liječi od opekotina trećeg stepena u Suruka bolnici u južnom Izraelu, a glasnogovornik bolnice je njegovo stanje opisao kao kritično.
Majka RIham i četverogodišnji brat Ahmed se nalaze u bolnici Tel Hašomer u blizini Tel Aviva, a glasnogovornik navodi da je njihov život u opasnosti.

Palestinski demonstranti su izašli na ulice širom Zapadne obale, uključujući i aneksirani istočni Jerusalim, što je izazvalo sukobe sa izraelskom vojskom.
Sjeverno od Remale, izraelski vojnici su pucali u Lejs el- Haldija (17) koji je u subotu podlegao ranjavanju nakon dvije operacije.
El-Halidi je 20. Palestinac koji je ubijen od izraelskih snaga od početka 2015. godine, ne uključujući one koji su ubijeni u napadima izraelskih doseljenika ili koji su umrli u izraelskim zatvorima.U petak navečer izraelske snage su također ubile Muhammeda Hamida el-Masrija u Pojasu Gazze u blizini tampon zone, sa njim je bio još jedan Palestinac koji je lakše ranjen.
U mjesecu julu izraelske snage su ubile četvoricu Palestinaca, ne računajući bebu koja je smrtno stradala u požaru.

U subotu ujutro je došlo  do sukoba između Palestinaca i izraelskih doseljenika u blizini Kusre na sjeveru Zapadne obale, koji je izraelska vojska proglasila zatvorenom vojnom zonom.

Izraelska policija je također saopćila da su u sukobima povrijeđena dvojica policajaca.

Nepoznati napadači su u petak navečer bacili Molotovljev koktel na privatno automobil koje pripada vođi Hamasa u Dženinu na sjeveru Zapadne obale.
Hamasov vođa i bivši palestinski ministar za pitanja zatvorenika, Vasfi Kabaha, kaže da je njegov automobil bio parkiran ispred kuće kada su napadači bacili Molotovljev koktel iz automobila u pokretu. On se na svom Facebook profilu oglasio kazavši da je to 38. napad na njega.

“Saučesnici izraelske okupacije su bacili Molotovljev koktel na moj Hundai Accent 2007 koje je bio parkiran ispred moje kuće u ulici Bagdad u el-Basatin četvrti”, napisao je Kabaha.
Vodstvo Hamasa optužuje Palestinsku samoupravu za sigurnosnu saradnju sa Izraelom nakon što su početkom jula uhapsili 200 pripadnika Hamasa, veliki broj njih je prijavio da su mučeni u zatvoru.

IslamBosna.ba