Mu’mini jedni druge podsjećaju i na taj način se zajednički potpomažu u dobročinstvu i bježanju od šejtanskih spletki pa ćemo inšAllah uz nekoliko ideja pokušat uz Allahovu pomoć da ove mubarek dane, koji nam idu, zajednički iskoristimo maksimalno za otežavanje vage dobrih dijela. Prenosi nam Buharija da je rekao Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: ”Ne postoje dani u kojima je činjenje dobrih djela draže Allahu od ovih dana”, misleći na prvih deset dana zul-hidždžeta. Rekli su ashabi: ”Pa čak ni borba na Allahovom putu?” Rekao je: Ni borba na Allahovom putu! Nastavio je: Osim čovjeka koji izađe u borbu na Allahovom putu boreći se svojim tijelom i imetkom, i ne vrati ništa od toga.”

Daleko smo mi od onih istinskih mudžahida koji se bore na Allahovom putu svojim imetcima i životima pa zbog toga bi bio veliki luksuz propustit samo jedan od ovih deset mubarek dana a da ga ne iskoristimo maksimalno u činjenju dobra i odvraćanju od zla. Ebu Umama, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Činjenje dobra štiti od zle smrti, tajna sadaka gasi srdžbu Gospodara, a održavanje rodbinskih veza produžuje život.” (Taberani). Sigurno da ne postoji insan koji ne bi poželio da bude zaštićen o zle smrti ili koji ne bi poželio da bude zaštićen od Allahove s.w.t srdžbe a danas se silni novac troši na pokušaje odgađanja smrtnog časa, odnosno produžavanje života dok nam je jasna uputa ka svim ovim blagodatima došla u samo jednom hadisu koji eto ne znamo da iskoristimo.

Ako znamo koja su to Allahu najdraža djela i koja su odabrana vremena u kojima ona imaju posebnu vrijednost, kako onda smijemo sebi da dozvolimo da ih propustimo a nismo sigurni da će nam se nova prilika ukazat. U gore navedenom hadisu smo vidjeli da se dobrim djelima štiti od zle smrti a dobra djela su mnogobrojna. Sadaka javna ima veliku vrijednost na vagi dobrih dijela a još na dunjaluku će biti umnogostručen svaki fening koji smo podijelili, a tajna sadaka je još vrjednija i teža na vagi dobrih dijela jer šejtan, l.a, ima minimalne šanse u tom slučaju da pokvari nijet pa iz tog razloga i jeste sebeb gašenja Allahove, s.v.t ,srdžbe prema nama nezahvalnim griješnicima. Također sadaka briše grijehe kao što voda gasi vatru a ko od nas ne bi poželio da su mu izbrisani grijesi i da ima šansu za novi početak?

Poznato je da se u Fondu za socijalnu pomoć ugroženim arapskim porodicama pri Fahdovoj džamiji, nalazi veliki broj potrebnih naše pomoći, iz dana u dan se taj broj povećava – spisak donatora se iz dana u dan smanjuje. Mnogi podcjenjuju vrijednost sadake i šejtan, l.a, im priđe sa šaptanjima kako njihova skromna sredstva nisu vrijedna pažnje, zbog nemogućnosti da daju veće iznose i na taj način ih taj zakleti neprijatelj odvrati od mogućnosti uvećavanja vlastitog imetka još na dunjlauku i kupovine Dženneta na ahiretu. Iz tog razloga predlažem da ove mubarek dane (a ne bi trebalo ništa da nas sprečava da sebi uzmemo u obavezu da svaki mjesec imamo ustaljena dobra djela) da spakujemo u kovertu 5 KM tajne sadake i pošaljemo na adresu: Fond SUAP ,ul.Semira Frašte 12 A, Novi Grad, Sarajevo.

Otklanjanje briga i tegoba braći i sestrama u nevolji ima veliku težinu kod Milostivog Gospodara a naših 5 KM mjesečno nam može biti zaštita od džehenemske vatre u danu kada će nam biti potrebno samo jedno dobro djelo, s druge strane Onaj koji obećanje ispunjava nam obećava: “Što god vi udjelite, On će to nadoknaditi.“(34:39) Brate moj i voljena sestro ,plaši li te ili pak raduje  sahih hadis: “Dva meleka silaze s neba u zoru svakoga dana ,pa jedan kaže:“Allahu moj,udijeli onome koji dijeli naknadu“,a drugi kaže:“Allahu moj ,daj onome koji ne dijeli propast.“ Subhanallah, imamo li hrabrosti izračunat koliko sabaha su nas meleki blagosivljali a koliko proklinjali!? Prepoznajemo li to na našim imecima?

S druge strane ,koliko je drugih dobrih dijela koja možemo da uradimo u ovim mubarek danima. Blagodat teobe nikako ne smijemo da zaboravimo a o tome ćemo insAllah progovorit u jednom od narednih tekstova posvećenih samo danu Arefata. Braćo moja i voljene sestre, ne dozvolimo sebi da nam blagoslovljeni dani prolaze u griješenju i gafletu, jer ćemo sigurno zbog toga zažaliti onoga dana kada nam kajanje neće nimalo koristiti. Zbog toga iskoristimo ove mubarek dane. Obiđimo bolesne! Obradujmo ih ukusnom hranom i lijepom riječi podsjećanja na blagodati koje sa sobom bolest nosi. Posjetimo svoju familiju i iskažimo im svoju ljubav i poštovanje.

Ovo su idealni dani za povezivanje pokidanih rodbinskih veza i učvršćivanje već postojećih. Ne zaboravimo ni one koji se osjećaju tako usamljeni i bespomoćni u svojoj bijedi i samoći. Učinimo i njima ove dane sretnim i blagoslovljenim. Izazovimo osmjehe na njihovim licima i radost u njihovim srcima nadajući se da će se na nas smilovati Onaj čija nam je milost najpotrenija. Iskoristimo maksimalno svaki od ovih dana u nadi da ćemo se tim djelima približit i umilit našem Gospodaru Milostivom Samilosnom.
Mi to možemo i hoćemo inšAllah!!!

Piše: Nađa Dizdarević
alt

Leave a Reply

*

captcha *