Uprava norveških aerodroma Avinor saopćila je da će oblak pepela prouzrokovati neka ograničenja letova na zapadnoj obali Norveške u utorak, a Danska je izjavila da će malo područje njezina zračnog prostora biti zatvoreno.

Finski meteorolozi procjenjuju da će oblak pepela do juga Finske stići u srijedu navečer.

Azijske avio-kompanije izjavile su da se njihovi letovi za Evropu odvijaju normalno u utorak, ali da pažljivo prate razvoj situacije s vulkanom.

Ryanair, koji je morao otkazati 36 letova između Škotske i gradova diljem Evrope, saopćio je kako vjeruje da nema opasnosti za letove iz i u Škotsku te da će zbog nepotrebnih otkazivanja letova zajedno s drugim avio-lompanijama protestovati kod ministra prometa.

Dio letova morali su otkazati i KLM, Aer Lingus te Easyjet.

Prošle godine je pepeo iz drugog islandskog vulkana prouzrokovao otkazivanje 100.000 letova i tako stvorio probleme za 10 miliona putnika, a gubici su procijenjeni na 1,7 milijardi američkih dolara.

Islandski predsjednik Olafur Grimsson rekao je za CNN da je posljednja erupcija bila velika, ali da neće izazvati isti prometni haos.

“Što se tiče Evrope, to neće biti ni slično onome što se dogodilo prošle godine. To je drukčija erupcija i mislim da je Evropa i bolje pripremljena da se nosi s tim”, kazao je.

Hina

Leave a Reply

*

captcha *