‘Tužićemo proizvođača, norvešku grupaciju Kuraas’, kazala je Catherine Signe Svindland, savjetnica za sigurnost hrane za agenciju AFP.

‘U halal proizvodima uopće ne bi trebalo biti svinjetine, a kada pronađete veliku količinu svinjetine u takvim proizvodima, tada to nije slučajno već se radi o prevari”, dodala je ona.

Kebabi koje je restoranima prodavala norveška grupacija Kuraas sadržavali su između pet i 30 odsto svinjetine iako je označena kao halal, utvrdila je Agencija.

Oni navode da su pronašli više od 60 odsto svinjetine u pizzama koje je prodavala jedna druga norveška kompanija.

Otkriće svinjetine u halal hrani je šokirao evropske muslimane u proteklih nekoliko sedmica.

U četvrtak je otkriveno da se svinjetina nalazi i u pilećim kobasicama koje su posluživane učenicima u školama i obraništima centralnog Londona.

Proteklog februara pronađeni su tragovi svinjetine u piti s mesom jednog britanskog proizvođača s halal certifikatom, koje je isti dostavljao u lokalni zatvor. Kompanija koja snabdjeva zatvore halal mesom suspendovala je ugovor pod kojem radi, dok je britansko Ministarstvo pravde navelo da su sporni proizvodi odmah povučeni.

Međutim Nnorveški proizvođač Kuraas negirao je bilo kakvu zloupotrebu.

“Mi smo kupili velike količine halal mesa i možemo pokazati račune koji odgovaraju onom što smo kupili i prodali”. kazao je šef marketinške službe Kenneth Kuraas.

“Svinjetina se pojavila u ovim proizvodima iz jednostavnog razloga što se nisu poštovala pravila”, dodao je on.

U Norveškoj živo oko 150.000 Muslimana od 4.5 miliona stanovnika, i većinom su iz Pakistana,Somalije,Iraka i Maroka.

U ovoj zemlji također djeluje i oko 90 muslimanskih organizacija i islamskih centara.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *