IslamBosna.ba- Predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove dr. Mehmet Gormez po prvi put je otkrio vezu između vođe terorističke organizacije FETO, Fethulaha Gulena i bivšeg egipatskog muftije Ali Džume.

U razgovoru sa Huffington post je ispričao kako je nakon razbijanja demonstracija na Rabi’i, 14. avgusta 2013. godine pozvao Ali Džumu’, pozivajući se na njihovo prijateljstvo, i tražio od njega da se on i el-Azhar uključe u rješavanje problema i spriječe prolijevanje nevine krvi. Pozvao ga je da posjeti Istanbul i da tu razgovaraju o problemu, ali je Ali Džuma to odbio.

Samo nakon petnaestak minuta od njihovog razgovora, Gormeza je telefonom pozvao Mustafa Ozdžan, drugi čovjek Gulenove organizacije, koji je tada bio u Turskoj i ispričao mu detalje razgovora sa Ali Džumom istakavši da su odnosi Ali Džume i Gulena veoma dobri.

Obzirom da je Gormez dogovorio sastanak sa Džumom u Amanu, pošto je ovaj odbio Istanbul, Ozdžan je od Gormeza zatražio da se prije puta u Amman sretnu i razgovaraju o temi, a također i da on bude u delegaciji koja bi putovala.

Gormez je ispričao da se u Istanbulu sreo sa Ozdžanom, koji je istakao da je stav turske Vlade i Predsjedništva za vjerske poslove u odnosu na vojni puč u Egiptu “jako opasan” a da je tadašnji ministar odbrane Abdulfetah es-Sisi “jako dobar vjernik i čovjek” da ga pokret Hizmet jako dobro poznaje i da sam Fethulah Gulen ima jako dobre odnose s njim.

Nakon što je Ali Džuma javno podržao ubijanje pristalica Muhammeda Mursija na Rabi’i, nekoliko dana pred susret u Amanu, “ja sam ga pozvao telefonom i rekao sam mu: ‘Od danas su svi naši kontakti prekinuti’, do sastanka nije došlo.”

IslamBosna.ba