Kenijski ministar za rodnu ravnopravnost, djecu i društveni razvoj Ahmed Husein izjavio je da je većina žrtava zlostavljanja starosti između 12 i 15 godina.

On je rekao da je na osnovu telefonske linije za pomoć žrtvama, uspostavljene širom Kenije, otkriveno da je problem rašireniji nego što se prethodno mislilo.

“Isprva nismo mogli da znamo šta se događa u zemlji zbog loših sistema komunikacije, ali sada imamo mobilne telefone širom Kenije”, rekao je Husein.

Prošle godine u Keniji je otpušteno 600 učitelja, a ove godine otkaz ih je dobilo još 550, od ukupno 240.000 profesora širom zemlje, “zbog ljubljenja, dodirivanja i pravljenja djece učenicama”. Husein je potvrdio da je određen broj učitelja već osuđen pred sudom.

Brajan Veke, programski direktor kenijske fondacije za dječja prava “Koljevka”, rekao je da je ovaj problem veoma raširen.

“Otkrio sam da je u jednoj osnovnoj školi u pokrajini Nijanza bilo 20 trudnih učenica, a skoro pola njih je zatrudnilo sa učiteljima”, naveo je Veke.

Dopisnik BBC-a iz Najrobija Vil Ros rekao je da učitelji koji su uhvaćeni u zlostavljanju učenika često plate njihovim roditeljima kako bi spriječili da slučaj dođe na sud.

Džejn Tuo, članica Udruženja novinarki u Keniji, istakla je da se sada i učiteljice upuštaju u neprilične odnose sa dječacima.

“Svjedoci smo niza afera mladića i starijih žena, a to se sada prenijelo i na škole”, rekla je ona za BBC.
Većina slučajeva zlostavljanja dogodila se u ruralnim osnovnim školama zemlje.

Blic/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *