Dok će post u Turskoj trajati otprilike oko 17 sati, post u skandinavskim zemljama, u kojima Sunce gotovo ne zalazi, ove godine će dosegnuti čak 21 sat.

Muslimani u sjevernom švedskom gradu Kiruna i norveškom gradu Trömse postiće 21 sat, dok će oni u Štokholmu, Oslu, Kopenhagenu i Helsinkiju postiti 20 sati.

Ovogodišnje ljeto u skandinavskim zemljama je najhladnije ljeto sa najviše padavina u posljednjih 60 godina. Iako će post trajati duže nego u Turskoj, očekuju se da će muslimani u tim zemljama zahvaljujući nižim temperaturama postiti lakše. U izvještajima stoji da će prosječna temperatura zraka iznosti oko 15 stepeni.

Turski građani koji su penzionisani i žive u inostranstvu, posebno u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj cijeli ramazan obično provode u Turskoj, dok većina ostalih Turaka svoje godišnje odmore planira prema mjesecu ramazanu.

Najveći problem turskih građana u skandinavskim zemljama koji nisu u mogućnosti da dođu u Tursku za vrijeme ramazana je to što se ne mogu odazivati na pozive za iftar jer isti pada u kasne sate. Vrijeme između početka i kraja posta trajaće samo 3-4 sata, tako da muslimani u tom dijelu svijeta preferiraju obavljati iftar u svojim domovima.

Postači u periodu između juna i jula 1980. godine prenose kako su tada na brzinu iftarili i potom žurili da klanjaju teraviju-namaz. Samo nekoliko minuta poslije teravije džamije bi se ispraznile, a svi su žurili svojim kućama kako bi stigli da popiju koji čaj i vode prije nego nastupi vrijeme imsaka.

Muslimani u skandinavskim zemljama ljeti poste od 20 do 21 sat, dok njihov post u zimsko vrijeme traje oko 6-7 sati.

 

(trtbosanskicom)

Leave a Reply

*

captcha *