IslamBosna.ba– Palestinska samouprava (PA) je smanjila isplate palestinskim pacijentima iz Gazze kojima je potrebno liječenje u inostranstvu, prenijela je jučer agencija Sama izvještaj izraelskog Koordinatora za vladine aktivnosti na okupiranim teritorijima.
General Yoav Mordechai tvrdi da je PA smanjila sredstva uslijed spora sa Hamasom koji od 2007. godine kontroliše Pojas Gazze.
“Bez obećanja da će platiti liječenje pacijentima iz Gazze,niko ne može dobiti putnu dozvolu”, kazao je Mordechai, ističući da se Izrael bavi zahtjevima za ‘hitne slučajeve’.
“Poput krize električne energije’, kazao je Mordechai, ‘liječenje pacijenata iz Gazze je uslovljeno isplatama PA. Izrael nije dužan da plaća za njih”.
On je dodao: “Svaki zahtjev koji se odnosi na ovo pitanje proslijeđuje se PA i njenom finansijskom ministarstvu jer su oni strana koja je odgovorna za ulaganje novca za stanovnike Pojasa Gazze”.
U srijedu, Ministarstvo zdravstva u Remalli je negiralo da je smanjilo ili otkazalo isplate za liječenje stanovnika Gazze.
PA je okrivila izraelsku okupaciju zbog neizdavanja putnih dozvola.

Dječak Jusuf el-Agha umro je u srijedu navečer uslijed zatajenja bubrega nakon što je PA odbila da ga premijesti u inostranstvo na liječenje.
Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Gazze, Ešref el-Kudra je kazao da je Rantisi bolnica za djecu, gdje se dječak liječio, podnijela hitnu medicinsku uputu za liječenje dječaka prije 17 dana.

Ranije ove sedmice tri bebe su umrle za 24 sata zbog nemogućnosti liječenja.

Na hiljade medicinskih slučajeva u Gazzi, uključujući i djecu, prerano rođene beba i osobe sa ozbiljnim bolestima su pod rizikom smrti jer je PA odlučila da smanji broj slučajeva koji se mogu prebaciti u inostranstvo na liječenje.

Ministarstvo zdravstva i Nacionalni pokret za probijanje blokade Gazze su upozorili u utorak da će na svakih osam sati umirati novi pacijent zbog nedostatka lijekova i medicinske opreme kao i odbijanja PA da izda medicinske preporuke za pacijente.
Podsekretar Ministarstva zdravstva Gazze je kazao da je od početka 2017. godine 11 pacijenata umrlo, a da je više od 1.600 osoba spriječeno da otputuje u inostranstvo na liječenje.

IslamBosna.ba