Pak, koja je predsjednica Komisije EP-a za jugoistočnu Evropu, govoreći o političkoj situaciji u BiH nakon podnošenja izvještaja SIPA-e i prekida sastanka lidera SDA, HDZBiH i SNSD-a, ocijenila je da treba pratiti situaciju i istovremeno ne žuriti s reakcijama.

Ne treba pretjerivati s reakcijama. Dejton je Dejton i toga se trebaju držati i oni koji se često pozivaju na njega. Ako budu radili ono o čemu sada samo govore, to će značiti da će OHR sigurno ostati u BiH. Ako pokažu da domaći političari ne mogu voditi zemlju, onda međunarodna zajednica mora pomoći – kaže Pak.

Prema njenim riječima, politička situacija u BiH uvijek se može dodatno pogoršati, iako smatra da verbalnim istupima i najavama o povlačenju iz institucija ne treba doslovce vjerovati

Svi mi znamo kakav je premijer RS. Trebamo sačekati i vidjeti šta će uraditi. U svakom slučaju, i dalje imamo visokog predstavnika. Ja sam sama imala slučaj kada Dodik nije htio govoriti sa mnom. Nemojte to uzimati kao posebno značajno. Nije on najvažniji političar na svijetu. On je samo jedan od onih koji trebaju raditi zajedno. Međunarodna zajednica treba pratiti situaciju i reagirati ako bude neophodno – navodi Pak. 

Zastupnik EP-a iz Slovenije Jelko Kacin kaže da se, kada je riječ o pravosuđu, niko ne bi smio miješati u rad pravosudnih institucija.

Kacin: Ne praviti dramu

Ako govorite o političkoj procjeni, onda treba reći da se svaka stvar može do kraja ispolitizirati i na osnovu toga i ucjenjivati. Tu je potrebna realna mjera reakcije. Treba smiriti situaciju. Nijedna se supa ne jede na temperaturi na kojoj je skuhana – kaže Kacin.

Kako ističe, ne treba svaki izazov dnevne politike tumačiti kao pogoršanje situacije.

Ako se od svake stvari pravi drama, onda je, jednostavno, teško pronaći izlaz – kaže on.

Bakojanis: BiH je još slabašna

O situaciji u BiH govorila je, prilikom svoje posjete SAD, i grčka ministrica vanjskih poslova Dora Bakojanis. Ona je izrazila zabrinutost situacijom u BiH i dodala da je dobro što se proročanstva o propasti nisu ostvarila.

BiH je ostvarila napredak, ali je država i dalje slabašna i međunarodna zajednica mora se ponovo angažirati i pomoći – rekla je Bakojanis na predavanju u utjecajnom Institutu Brookings u Vašingtonu.

Izvor:Dnevni Avaz

Leave a Reply

*

captcha *