IslamBosna.ba- Pakistanske vlasti donijele su odluku da iz zemlje protjeraju 108 turskih nastavnika koji djeluju u školama terorističke organizacije FETO i dale im roka da napuste zemlju do 20. novembra. Ovi nastavnici radili su u 23 škole koje su djelovale na području Pakistana, a pripadale su Gulenovoj mreži škola.

Ovo je danas izjavio pakistanski ministar unutrašnjih poslova Šudri Nesar Ali Han gostujući na jednoj pakistanskoj televiziji. On je kazao da je odluka donešena i da je zvanično stupila na snagu, ostavivši nastavnicima pet dana da sa svojim porodicama napuste zemlju.

Gulenove škole u Pakistanu djelovale su pod krovnom organizacijom Pak-Turk, a pretpostavlja se da će uprava nad ovim školama preći u ruke turske vlade, a odluka o tome očekuje se prilikom posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana Pakistanu, koja bi trebala započeti sutra, u srijedu.

Planirano je da Erdoan prilikom posjete Pakistanu se susretne sa svojim pakistanskim kolegom Memnunom Husejnom, premijerom Navazom Šerifom, kao i da se obrati Pakistanskoj nacionalnoj skupštini i Parlamentu.

IslamBosna.ba