Guverner Charlie Crist izjavio je kako će blisko posmatrati šta će se događati u subotu u sjedištu navedene crkve u gradu Gainesvilleu, kako bi pokušao osigurati da ljudi budu sigurni, javlja Associated Press.

Američke ambasade širom svijeta uradit će isto, nakon što im je naređeno da procijene vlastitu sigurnost. Zvaničnici se boje da bi to paljenje moglo podstaći anti-američko nasilje, uključujući ono i protiv vojnika, što je zabrinutost koju dijele i američki komandanti u Afganistanu.

”Pored toga što je to uvredljivo, protest u Gainesvilleu dovodi u opasnost one hrabre Amerikance koji se širom svijeta bore za slobode i vrijednosti u koje vjerujemo kao Amerikanci”, rekao je Crist, koji se takmiči kao nezavisni kandidat za američki Senat.

Ministarstvo vanjskih poslova Bahreina nazvalo je plan paljenja Kur’ana ”sramnim činom nespojivim sa načelima tolerancije i suživota”. Ova izjava bila je među prvim zvaničnim osudama u arapskom svijetu protiv tog plana.

Uprkos rastućem pritisku da opozove paljenje, velečasni Terry Jones, čelnik male crkve na Floridi, je izjavio da je primio mnogo poruka ohrabrenja i da će nastaviti sa svojim planom. Rekao je da su mu oni koji ga podržavaju poslali primjerke Kur’ana za paljenje.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *