Dakako, spominje se i legenda o Ivani (Giovanna), ženi koja je postala papom, te jedno poglavlje u knjizi nosi naslov “Zaručnice, prijateljice i papise Ivana Pavla II.” Autor spominje da je Wojtyla, prije negoli je postao svećenikom, imao više nego prijateljski odnos s jednom ženom koja mu je, navodno, rodila i kćer. Tu kćer upoznao je i s njom navodno imao dijete Leon Hayblum, koji je o tome 1995. godine u New Yorku napisao knjigu “I have to tell this story”. Ta se knjiga više ne može kupiti, a sada o svemu, i još više, piše Rendina u knjizi koja je objavljena prije mjesec dana.

Da je Karol Wojtyla (1920. – 2005.) imao prijateljice, poznato je. Neke od njih Rendina naziva “zaručnicama”, što bi trebalo značiti da su na određeni način ušle u Wojtylino srce. Spominje se tako da se na početku studija, 1937. godine, sprijateljio s djevojkom Ginkom Beer, kćeri susjeda, koja je bila dvije godine starija od njega. Ona se u knjizi spominje kao prva “zaručnica” Karola Wojtyle. Intervjuirao ju je Tad Szule, autor knjige “Pope John Paul II”, koja je objavljena 2007. Ginka Beer nije htjela govoriti o Wojtyli, ali nije poricala da ih je vezivao poseban osjećaj. Ipak, ta veza nije potrajala.

Kada su Nijemci uhitili sveučilišne profesore i počeli progoniti Židove, Karol je ušao u pokret otpora sa skupinom poljskih Židova. Nešto kasnije, Wojtyla je radio na miniranju, dobio je dozvolu da ostane u kamenolomu i Nijemci ga nisu deportirali u logore za prisilni rad. Tada je upoznao Irku Dabrowsku, kćer jednog od ravnatelja tvrtke Solvay. Njezin prijatelj Josef Krasuski, koji ih je upoznao, kazao je kako je Karol ocijenio Irku previsokom i premršavom. Navodno je rekao: “Kada bi bila malo niža i malo punašnija…” No među njima se ipak razvila ljubav koja je kratko trajala među ostalim i zato što je u veljači 1941. umro njezin otac i što je Karol bio zauzet poslom i u pokretu otpora. Ipak, i Irku Rendina spominje kao drugu “zaručnicu” budućeg pape. Treća Wojtylina “zaručnica” je Halina Krolikiewicz koja je bila s njime u kazališnoj skupini. Njihova veza imala je uspone i padove možda i zato što je Wojtyla 1943. godine imao jednu vezu s djevojkom Židovkom iz skupine pokreta otpora. Njezino ime nije poznato.

Novinar Nigel Cawthorne (61) u knjizi “Seksualni život papa” (Sex Lives of the Popes) piše kako se Wojtyla i tajno vjenčao s tom Židovkom, odnosno, “razmijenili su si prstenje”. Ta Židovka bi, prema Rendini, bila četvrta “zaručnica” Karola Wojtyla, a prema pisanju Cawthornea, autora više desetaka knjiga, i njegova “supruga”. U studenome 1943. zatrudnjela je i u srpnju 1944. rodila kćer.

U kolovozu 1944. izbila je pobuna u Varšavi u kojoj je sudjelovao i Wojtyla. Gestapo je 6. kolovoza 1944. proveo u Krakovu raciju i uhitio mladiće kako bi spriječio druge pobune. Karol je uspio pobjeći, skriti se s tek rođenom djevojčicom koju je zatim povjerio u jedan samostan. Nijemci su deportirali Židovku, dakle njegovu četvrtu “zaručnicu” i majku njegove navodne kćeri. Karol Wojtyla se pred njemačkim premetačinama sklonio u nadbiskupiju i kada su Nijemci 17. siječnja 1945. napustili Krakov, započela je obnova nadbiskupije. Karola Wojtylu je 1. studenoga 1946. zaredio krakovski nadbiskup Adam Stefan Sapieha, koji je deset mjeseci prije postao kardinalom.

Gdje je navodna Karolova kći? Leon Hayblum, poljski emigrant, 1995. u knjizi “To moram ispričati” (I have to tell this story) napisao je da je imao ljubavnu vezu s Wojtylinom kćeri. “Živjela je u jednom samostanu, ali nije bila časna sestra”, napisao je Hayblum. Ta djevojka, navodna Wojtylina kći, živjela je u samostanu u Poljskoj i Hayblum piše kako je s njom imao djevojčicu. Njihova veza prekinuta je nakon što je Hayblum emigrirao u Australiju. Ne samo što se ta njegova knjiga ne može kupiti nego od njega više ne možemo doznati je li istina to što je napisao. Hayblum je ubijen za vrijeme jedne pljačke u Melbourneu. Rendina piše kako je poslije te četiri “zaručnice” Wojtyla imao i dvije velike prijateljice dok je bio crkvenim čovjekom. Dakako, iznosi da se ne može znati koliko je izmišljotina izrekao Hayblum, ali da i tu priču zbog kronike treba iznijeti.

(vecernji.hr)

Leave a Reply

*

captcha *